Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 11 gevonden boeken.

8
Mrs. Degas (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 17-9-2020

Mooie geromantiseerde geschiedenis over Edgar Degas en zijn verleden. Plus zijn liefde voor Estelle, een nichtje van hem. Met veel aandacht voor Louisiana en het einde van de slavernij. Het verhaal op zich is sterk opgebouwd, iemand helpt Degas (die blind is geworden) zijn huis 'leeg' te maken. Pas gaandeweg kom je te weten wie dat precies is. Mooie roman.

7
Kolja (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 23-9-2017

Japin schrijft altijd gemakkelijk, te gemakkelijk soms, zo lijkt het. Maar je blijft wel lezen. Ook nu weer, als hij schrijft over Kolja, een doofstom jongetje dat door Modest en zijn beroemde broer Pjotr Iljitsj Tsjaikovski wordt opgevangen, opgevoed en 'sprekend' gemaakt. De verteller is Kolja, afgewisseld met dagboekfragmenten van Modest. De dood van de componist Tsjaikovski is de kern van dit verhaal. Hoe kwam het dat hij zo snel stierf? Welk geheim zat daarachter? Hoe moeilijk was het voor hem en zijn broer om te leven zoals ze wilden leven in het Rusland van de tsaar? Vreemd, Japin houdt zich vaak bezig met iemand met een gebrek, ook hier weer. Ook dit verhaal levert weer een lezenswaardige roman op. 

5
De man van je leven (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 25-10-2013
Met enthousiasme ben ik begonnen in deze nieuwe roman van Japin, maar wat een teleurstelling. Tilly, terminaal, zoekt een vervangster voor zichzelf, zodat haar man straks niet alleen achterblijft. Helaas blijkt degene die zich aanmeldt een relatie met de man van Tilly te hebben gehad. Er ontstaat een vreemde situatie, enerzijds kluchtig (bedoeld), anderzijds behoorlijk over de top. Nee, er komt niets over van wat hij wellicht bedoeld heeft. Oninvoelbaar, ook qua stijl veel minder dan je van hem mag verwachten; je krijgt het idee dat hij dit heel snel als tussendoortje heeft neergepend. Niet kopen dus maar, zonde van de 19,95).
8
Maar buiten is het feest (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 12-10-2012
Een absolute pageturner, deze nieuwe roman van Arthur Japin. Wel blijft het een - zij het gabaseerd op enige autobiografische feiten - verhaal, maar wel een verhaal dat je met ongeloof en vragen achterlaat. Hoe kan een man zo zijn gang gaan, hoe kan een vrouw, een moeder, daarop zo reageren, hoe treurig is het lot van haar jonge dochters. Maar gelukkig - eufemisme - is daar het toneel, de schijn, de wereld waarin je je soms kunt verstoppen. Zonne/Weijntje redt het ogenschijnlijk, maar ten koste van heel veel. Japin schrijft het prachtig op, met hier en daar een komische toets ('de juffrouw'), zodat je het boek echt in een adem uitleest. Het grijpt je bij de keel, zoals iemand zei en dat klopt helemaal.
8
Vaslav (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 26-10-2010
Je moet er even inkomen, maar dan is het een prachtige roman. Verteld vanuit verschillende vertelinstanties, maar die van Peter, de 'huisknecht' is absoluut de beste. Verwijzingen naar Nietzsche, maar ook naar hoe het leven in elkaar kan zitten, zijn juist vanuit dat perspectief briljant verwoord, vind ik. Naast deze Peter, komen ook Sergej Pavlovitsj Diaghilev en Nijinski's vrouw Romola uitvoerig aan het woord, als vertellers. Maar de subtiliteit schuilt in de andere verteller. Japin slaagt erin je mee te slepen in dit verhaal - grotendeels berustend op waarheid - met een element van reflectie op leven, op 'succes', op schijnbaar mislukken en vooral op hoe je je eigen leven zou kunnen inrichten, mocht je daartoe in staat zijn. Mooie roman!
6
Zoals dat gaat met wonderen (Dagboeken)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 16-5-2009
Dagboeken 2000-2007. Gek is dat. Ik ben dol op dagboeken en begon er enthousiast aan. Zeker tot ver over de helft bleef dat enthousiasme bestaan, maar daarna verflauwde mijn aandacht. Teveel van hetzelfde, ik miste de diepgang en van 'gluren' was geen sprake meer. Jammer, maar voor een echte dagboekenlezer toch een must.
8
De Overgave (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 26-12-2007
Mooie historische roman, waarin een groep Comanche-Indianen Fort Parker (in Texas) overvalt en man, kinderen en kleinkinderen van 'Granny Parker' doodt of ontvoert. Het leven van Granny bestaat daarna nog uitsluitend uit zoektochten, wraakgevoelens en goed verstopt verdriet. Uiteindelijk komt ze tot een vorm van vergeving, overgave dus. Enerzijds is het - aldus een VN recensie - enigszins een 'klein huis op de praire verhaal' maar anderzijds, zeker in mijn visie, is het een verhaal over vergeving, schuld, verdriet, met prachtige fragmenten. De gruwelijkheden worden met zorg beschreven, op ongeveer tweederde van de roman zit er een wat lang uitgesponnen gedeelte in, maar als geheel blijft het een mooi en blijkens de verantwoording, grotendeels betrouwbaar historisch verhaal. Met dank aan Rita en Frans.
7
De grote wereld (Novelle)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 25-3-2006
Boekenweekgeschenk 2006. Niet onaardig verhaal over het leven van de kleine mens, dwergen dus. Hoe aangepast moet je zijn als je niet aangepast ben? En hoe eenzaam ben je dan, een bekend thema bij Japin. Beetje veel uitleg, maar misschien moet dat juist bij een boekenweekgeschenk.
8
Een schitterend gebrek (Roman)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 10-12-2003
Lucia, 14 jaar, dochter van de huishoudster en concirge op een groot landgoed nabij Veneti, wordt verliefd op de 17e-jarige Giacomo Casanova. Ze is te jong, dus hij laat haar 'met rust' en zal het jaar erop terugkomen als ze oud genoeg is. In de tussentijd overkomt haar een ernstige ziekte en ze wil haar geliefde niet meer terugzien. Dat gebeurt pas als ze na veel omzwervingen uiteindelijk in Amsterdam terecht is gekomen. Daar lost ze het probleem van hun mislukte liefdesbeloften op. Een boeiend verslag van een heel bijzonder leven.
6
Magonia (Verhalen)
Geschreven door Arthur Japin, gelezen op 26-1-2002
Filmeditie. Scenario, met daarna zijn debuut Magonische verhalen, waarop de film is gebaseerd. Niet onaardig, maar De zwarte met het witte hart vind ik beter.