Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 12 gevonden boeken.

8
De val van Thomas G. (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 22-9-2020

Mooi verhaal, goed geschreven en vanuit verschillende personen gezien. Uitgever Thomas G. heeft een boek (Hedendaags Fanatisme) uitgegeven dat een storm aan reacties heeft losgemaakt. Geschreven door de tamelijk uitgerangeerde docent Rudolf Merkelbach. De vrouw van Thomas, Isa, heeft zich teruggetrokken in Ierland na de dood van haar man, haar dochter Leonie is sarcastisch over de dood van haar vader (met wie ze zich zeer verbonden voelde, tot hij het boek uitgaf), het zich terugtrekken van haar moeder en bovendien zeer carrièrebewust. Haar broer Arthur trekt zich sowieso terug, hij komt in het boek ook nauwelijks naar voren. Joris de Groot is een journalist die denkt de hele affaire te kunnen beschrijven en Anne Benraad is mede-uitgeefster van de uitgeverij van Thomas G (meestal wordt zij opgevoerd via Joris). Uiteindelijk komt het vreemde leven en de voorgeschiedenis van Thomas G naar voren ... 

8
Vrij Man (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 14-7-2012
Deze historische roman gaat over het leven van Menno Molenaar, jurist, arts, dubbelspion. Speelt zich af halverwege de Gouden Eeuw, tijdens de oorlogen met Engeland. In Nederland: De Repulbiek der Zeven Verenigde Provincin en in de Verenigde Staten: De Nieuwe Wereld. De schrijfwijze is mooi? De schrijfster beeldt zich in dat ze gesprekken voert met Menno, die ze in Amerika tegenkomt. Langzaam ontwikkelt zich zijn verhaal, met getuigenissen van mensen met wie hij te maken had: de Engelse lakenreder Dixon en zijn vrouw, die verliefd wordt op Menno, met de nodige consequenties. Ook de lakenreder zelf 'houdt' van zijn protg. Menno probeert zijn weg te vinden tussen de verschillende geloven, de vrijdenkende wetenschappers, maar bevindt zich ook regelmatig onder de armsten van het land. Ogenschijnlijk lijkt hij geen mening te hebben en zich door iedereen te laten leiden. Uiteindelijk blijkt hij een denker en een denker en een wetenschapper. Maar 'kennis is de brenger van verdriet'.
6
Zonder noorden komt niemand thuis (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 22-11-2009
Een merkwaardige roman over verlies en het zoeken naar zekerheden. Robert Andersen, journalist, vertrekt naar Canada als de moordenaar van zijn vrouw Suzanne na acht jaar gevangenschap wordt vrijgelaten. Hij wil hem niet tegenkomen en trekt zich terug aan de rand van een Canadees dorpje in het huis van de verdwenen Beverly Walker. Tijdens zijn naspeuringen naar deze vrouw komt hij meer over zichzelf te weten en lijkt het alsof hij een bepaalde rust vindt. Op een of andere manier overtuigt de roman niet, hoewel Noordervliet helder schrijft, in een vlotte stijl. Misschien legt ze wel teveel uit en blijft er daardoor te weinig te raden over.
5
Snijpunt (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 21-9-2008
Nelleke Noordervliet schrijft goed, vind ik over het algemeen. Dat doet ze nu ook, maar toch overtuigt de roman niet. Misschien omdat er teveel lijnen in voorkomen, die overduidelijk met elkaar te maken hebben? Misschien omdat ze de lezers wel heel erg bij de hand neemt van motief naar motief? Nora is lerares en wordt door een Marokkaanse leerling met een mes gestoken. Dat incident leidt tot gebeurtenissen op school, maar vooral bij Nora zelf, het lijkt of alles om haar heen afbrokkelt, in de war raakt, net als zijzelf. Haar dochter zoekt troost bij Guido, van wie Nora sinds zes jaar is gescheiden. Als Guido niet van vakantie terugkeert, gaat Franca, de dochter, op onderzoek uit in Italie. De titel is wel heel makkelijk verklaarbaar: door het snijden van het mes komt Nora (maar ook Franca, ook Guido) in een snijpunt van allerlei situaties terecht die uiteindelijk tot een soort loutering lijken te leiden. Guido is - om zichzelf meer waard te laten zijn in de ogen van zijn ex-vrouw - een verdwenen schrijver gaan zoeken, die hij verregaand navolgt. Nou ja, allerlei lijnen lopen door elkaar, maar veel te raden valt er niet en dat is jammer.
6
Altijd roomboter (Biografie)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 3-3-2005
Een mix van roman, geschiedenis, essay, die helaas net niet de juiste synthese biedt: over haar overgrootmoeder (die ze zelfs nog heeft gekend), Engelbertha Teljeur-Wiggelaar, 1856-1953, weet je uiteindelijk niet genoeg. En de geschiedschrijving eromheen is globaal en wel heel persoonlijk ingevuld en hier en daar ingeschat. Maar haar stijl is aangenaam, dus moeilijk lezen is het niet. Het lijkt me alleen een gemiste kans, er was veel meer en boeiends van te maken.
7
Mevrouw Gigengack (Novelle)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 6-11-2004
Uit het leven van een dame. Mevrouw Gigengack, een corpulente dame van middelbare leeftijd, worstelt zich op een vrolijke wijze door het leven. Ze verzint van alles, is nergens bang voor en geeft in deze novelle stevig commentaar op wat zich zo in haar omgeving voordoet. Aangenaam boekje, prima Sinterklaasgeschenk.
6
Pelican Bay (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 31-8-2002
Historische roman gecombineerd met een moderne laag, beide over slavernij, onderdrukking, bevrijding. Ada onderzoekt op een Carabisch eiland een historisch gegeven, tegelijkertijd is ze op zoek naar haar adoptief broer, beleeft er een liefde en krijgt te maken met historische (slavernij) en moderne (drugs) situaties rond blank en zwart. Hoewel hij wel aardig leest, toch niet zo geweldig. Veel verhaallijnen, veel er met de haren bijgesleept, overbodige gedeelten en af en toe vreemdsoortige humor. Nee, zeker niet haar beste roman.
6
Millemorti (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 24-5-1999
Duizend doden, natuurgeweld rond bestemmingsplan.
6
Water en as (Novelle)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 16-3-1998
Boekenweekboekje van De Bijenkorf.
7
Uit het paradijs (Roman)
Geschreven door Nelleke Noordervliet, gelezen op 15-5-1997
Van Marjolein, Marijke, Marjo, Geertje, Esther en Eric gekregen.