Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 7 van in totaal 7 gevonden boeken.

8
Oorlog en Terpentijn (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 11-10-2020

Nu echt gekocht, want vorige keer geleend, in 2014. Omdat ik De Opgang zo mooi vond heb ik Oorlog en Terpentijn herlezen en opnieuw was ik onder de indruk van de manier van schrijven van Stefan Hertmans. Aan de hand van een 'onvergeeflijke daad' besluit hij min of meer als boetedoening het leven van zijn grootvader te boek te stellen. Hij heeft de memoires van zijn grootvader al lang in zijn bezit en besluit ze nu te openen. Het levert een prachtig beeld op van een man die enerzijds door de oorlog (WO1, 1914-1918) werd 'geregeerd' anderzijds door zijn schilder- en schetskunst zich aan zijn vader verplicht voelend. Zijn leven verliep niet bepaald op rolletjes, maar zijn houding bleef onveranderd, welke dramatische gebeurtenissen ook plaatsvonden, zowel privé als qua oorlogsacties. Prachtige roman, het herlezen meer dan waard. 

8
De opgang (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 29-9-2020

Op zijn eigen, haast journalistieke wijze combineert Hertmans een verhaal over een Vlaamse SS'er, Willem Verhulst, met zijn eigen ervaringen. Vanaf zijn jeugd tot zijn dood, met liefdes (3) die hij had en smerige daden (talloze) die hij verrichtte, lees je over het leven van Verhulst. Niet om blij van te worden, je zou die man wat aan willen doen, al blijft zijn vrouw Mientje, ondanks alles wat haar overkomt, trouw op haar manier. Ook de drie kinderen trouwens, van wie er twee nog leven als Stefan Hertmans dit boek schrijft. Het huis, dat Hertmans kocht en waar hij twintig jaar in woonde, blijkt het huis te zijn waar Mientje en Willem met hun kinderen hebben gewoond. De blauwe seringen, hoewel er niet veel meer van over is, herinneren daaraan. Het is een mooie roman, gebaseerd op de werkelijkheid. 

8
De bekeerlinge (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 14-11-2016

Vigdis, een christelijke jonkvrouw uit een aanzienlijke familie wordt gepassioneerd verliefd op David, een Joodse man. Ze vergooit haar rijke leven voor hem, volgt hem waar hij ook gaat. Ze krijgen drie kinderen, vluchten al maar door, raken elkaar kwijt en Hamoutal, zoals Vigdis gaat heten is ten einde raad. Temidden van de kruistochten, de chaotische tijd van de 11e eeuw, beleeft ze de treurigste avonturen, op de voet gevolgd door de schrijver, die haar spoor zoekt. Het is een boeiende roman geworden, gebaseerd op historische bronnen. Ook nu weer slaagt Hertmans erin zijn stijl aan te passen aan de geschiedenis die hij beschrijft en ook zichzelf een rol te geven in het verhaal. Je voelt zijn passie hierdoorheen. Een prachtige roman, opnieuw.  

8
Oorlog en terpentijn (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 18-10-2013
Een mooie roman van Stefan Hertmans, geboren uit zijn fascinatie voor zijn grootvaders leven. Daarover gaat het in dit verhaal, in de onnavolgbare stijl van Hertmans. Geen boek om in een adem uit te lezen, wel een roman om te koesteren.
4
Harder dan sneeuw (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 5-2-2006
John de Vuyst en zijn vrouw Marga krijgen te maken met een vreemde man met rood haar, in schijnbaar twee gedaantes. Nadat John raadselachtige brieven in een vreemde taal heeft ontvangen, raken hij en zijn vrouw verwikkeld in een terroristisch traject met veel geweld en dramatiek. Overdreven ingewikkeld, vreemde en te gewilde situaties, al met al geen beste aankoop. Niet te vergelijken met bijvoorbeeld Naar Merelbeke.
7
Als op de eerste dag (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 6-10-2001
Over een obsessie en verwoesting. Genomineerd AKO.
7
Naar Merelbeke (Roman)
Geschreven door Stefan Hertmans, gelezen op 30-8-1995
Vlaamse kleine op zoek naar de verloren tijd. Heel mooi.