Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 7 van in totaal 7 gevonden boeken.

5
Clint E. Busken (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-4-2021

Het is ook genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar eerlijk gezegd verdient dit boek het niet te winnen, althans volgens mij. Ik kwam er nauwelijks doorheen, heb zelfs hier en daar diagonaal gelezen. Het betreft het leven van een oude, invalide man, die zich in een soort oudereninstelling bevindt en daar al mopperend (in zichzelf) verslag van doet. Niet echt aan mij besteed, ondanks de lovende kritieken. 

En inderdaad heeft hij de Libris Literatuurprijs gewonnen op 10 mei 2021, maar ik blijf het niet geweldig vinden. Al is het hem gegund uiteraard, maar Confrontaties vond ik beter (Bekono).

7
Het Hout (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 12-2-2015

Een jongenspensionaat vlak langs de Duitse grens, katholiek uiteraard, dus je kunt je al voorstellen waarover het zal gaan. De beschrijvingen zijn dan ook niet mis, van de handelingen die veel kloosterlingen (leiders van het jongenspensionaat) in deze roman verrichten. Met veel details worden die weergegeven, alles gezien via de hoofdpersoon, Eldert Haman ofwel Broeder Bonaventura. Deze probeert 'neutraal' te blijven en de leerlingen te helpen waar hij kan. Maar dat laatste lukt niet of nauwelijks. Ook al omdat hij een ongelooflijke slappeling lijkt te zijn, die maar geen besluit kan nemen om uit te treden. Terwijl hij zo ongeveer bij toeval in de congregatie terecht is gekomen, gegleden als het ware, langzaam opgeslokt, aanvankelijk als docent Duits (!), later als eenvoudig werkbroeder. Het verhaal speelt zich af in 1953, het jaar van de overstromingsramp en dus maar acht jaar na de Tweede Wereldoorlog. De vergelijkingen van wat zich afspeelt in dit katholieke pensionaat met de handelingen van Duitsers in de nazitijd zijn dan ook nadrukkelijk aanwezig. Als Broeder Bonaventura na een vreselijke periode van kiespijn uiteindelijk naar een tandarts mag, ontmoet hij Patricia, die alles in het werk stelt om hem ervan te overtuigen dat kloosterling blijven geen zin heeft. De slotscène is dan ook wel prachtig te noemen, al zie ik (niet alleen hier trouwens) ook wel enige overdrijving in dat beeld. 

8
Datumloze dagen (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 30-3-2008
Mooie roman! Over huwelijk, kinderen krijgen, schaamte, trouw en ontrouw en vooral de dood. De dood van zijn zoon en de aanloop daarnaartoe beschrijft hij op een dan weer ingetogen, dan weer uitbundige wijze. Met veel rood, als vaker. Zeer de moeite waard en mag van mij de Libris prijs winnen!
8
Helene Swarth (Biografie)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 3-7-2007
Haar huwelijk met Frits Lapidoth, 1894-1910. Brouwers is minstens tien jaar bezig geweest met het navorsen van het leven van Helene Swarth (Amsterdam 1859 - Velp 1941). Dit boek, uit de Open Domein reeks, is geen biografie maar meer een 'bijdrage tot een dubbelbiografie', van Helene Swarth en de man met wie ze 16 jaar getrouwd was, Frits Lapidoth. Swarth, die toch vaak gezien wordt als een van de weinige vrouwelijke Tachtigers, komt er qua leven en werk niet heel erg goed van af, Brouwers vindt haar een treurig mens en dichteres, die de oorzaken van haar leed en verdriet nooit bij zichzelf maar altijd bij anderen zoekt. Hij blijft echter pleitbezorger voor sommige van haar gedichten en tussen de regels door lees je zijn mededogen. De stijl is persoonlijk, net als zijn visie. Je leest het in een adem uit.H
7
Twee verwoeste levens (Studieboek)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 22-10-2003
Over Bastiaan Korteweg (29) en Elize Korteweg-Baart (24) die gezamenlijk zelfmoord plegen in 1879. Hij was leraar wiskunde bij de KMA maar niet met plezier, zij was toneelspeelster en erg benvloed door Mina Krseman. De vete van haar met Multatuli speelt een belangrijke rol in dit dubbelportretje, dan Brouwers met veel bronnenmateriaal heeft geschreven. Geeft een aardig beeld van een 19e eeuwse problematiek. Uitgave van De Nieuwe Engelbewaarder (nr. 4, 1993).
4
Geheime kamers (Roman)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 20-12-2001
AKO prijs gewonnen, maar voor mij geen beste keus. Er komt geen eind aan. Diagonaal uitgelezen dus.
5
Sire, er zijn geen Belgen (Novelle)
Geschreven door Jeroen Brouwers, gelezen op 20-3-1988
Boekenweekgeschenk 1988