Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

8
Hier (Roman)
Geschreven door Joke van Leeuwen, gelezen op 30-4-2018

Stamvader is de weduwnaar, die Hier woont en grensbewaker is. Als hij dit niet meer kan zijn, wordt hij verzorgd door zijn schoondochter Mara, de vrouw van zijn zoon Bardo, die hem uiteindelijk opvolgt. Het blijft een merkwaardig boek, over grenzen, smokkelen, wantrouwen, hoop op een beter leven (vooral voor Mara), dorpsleven. Het mooie is wel de kleindochter Kleine, die eigenlijk de naam van haar overleden oma heeft, maar die mag niet gebruikt worden in het huis van Stamvader. Mooie beschrijving van een dramatische periode, min of meer opgevrolijkt door het meisje Kleine. 

7
De onervarenen (Roman)
Geschreven door Joke van Leeuwen, gelezen op 24-11-2015

Een mooie kleine historische roman is dit, die gaat over de in slechte omstandigheden verkerende Odile en haar man Koben. Zij gaan (het is 1847) in op een aanbod van de Maatschappij voor Overzeese Volksplanting, om te emigreren naar een ver land, waar ze een nieuw bestaan zouden kunnen opbouwen. Dat valt echter nogal tegen. Het 'dorp' ontwikkelt zich, de mensen bouwen een soort hiërarchie op, waarin Koben een belangrijke rol gaat spelen. Gelukkig is er ook de moeder van Odile nog, die - hoewel geminacht door velen - zo haar eigen plan trekt en haar dochter niet in de steek laat. Een mooie, kleine roman, die je in de positie van de migrant verplaatst en dat is zeker op dit moment geen overbodige luxe. 

6
Feest van het begin (Roman)
Geschreven door Joke van Leeuwen, gelezen op 5-11-2013
Dit boek, van Joke van Leeuwen, won de AKO literatuurprijs, maar dat vind ik teveel eer. Het is niet slecht, maar zeker niet briljant. Wat mij betreft had De Vergelding van Jan Brokken mogen winnen. Maar goed, deze roman gaat over het leven van Catho, een vondeling, over Berthe, een (tegen haar zin geworden) non uit een gegoede familie, over Tobias, die het liefst klavecimbels en pianofortes maakt en over Gustave, een schilder. Deze mensen hebben allen iets met elkaar te maken, temidden van de vrijheidsstrijd die zich in Frankrijk afspeelde ten tijde van het ontstaan van de guillotine. De beschrijvingen van wat zich in die tijd afspeelt zijn mij iets te wazig en het verhaal overtuigt niet echt.
8
Alles nieuw (Roman)
Geschreven door Joke van Leeuwen, gelezen op 30-12-2008
Ada is 82 en al jaren op zoek naar haar dochter Alma, die bij een sekte is gaan wonen en geen contact meer met haar wil. Een huurster van Ada, de ikfiguur in het boek, vindt een jeugdfoto van Alma en bewerkt deze in Fotoshop tot het een vrouw van vijftig wordt. Ada denkt dan dat haar dochter terugkomt.Rein, een oude man, ontfermt zich over haar, maar ook dat leidt tot niets. Het onbegrip tussen de generaties en het onvermogen om elkaar te begrijpen en te helpen zijn de thema's van deze subtiele korte roman, verlucht met teksten en tekeningen van de schrijfster. Dit is het tweede boek voor volwassenen dat ze schreef. Heel mooi.