Gezocht op auteur met naam ''.
Resultaat 1 tot 4 van in totaal 4 gevonden boeken.

8
De goede zoon (Roman)
Geschreven door Rob van Essen, gelezen op 31-5-2019

"De naamloze ik-persoon die het woord voert in De goede zoon, is een jaar of zestig en lijkt vastgelopen in de tijd. Hij heeft niets om handen en niemand zit op hem te wachten, zeker niet nu zijn demente moeder overleden is. Hij is ontslagen bij EVSV(de soapserie Echte Vrienden, Slechte Vrienden) en zijn manuscript is afgewezen door de uitgever. Voorbij lijkt zijn faam als auteur van ‘plotloze thrillers’, een door hem gemunt genre waarbij de ander, de lezer, veel toevoegt. De goede zoon, waarin een vage lijn zit van een partij diamanten die zoek is, heeft zelf ook wel iets weg van een plotloze thriller. Van Essen speelt een spel met je verwachting, en laat veel open." 

 

Deze samenvatting vond ik in de NRC en dat zegt genoeg over het boek, waarmee Rob van Essen de Libris Literatuurprijs 2019 heeft gewonnen. Dat je erin door blijft lezen, ligt voor de hand: eigenlijk gaat het over het verwerken van de dood van de moeder van de hoofdpersoon. Dat overkomt hem in een wereld die we (nog) niet kennen, maar die voorspelbaar is ondanks alles. Een wereld die geregeerd wordt door robots, door de auteur beschreven in zorgvuldige taal en in science fictionachtige bewoordingen. Een heel bijzonder boek en een terechte prijswinnaar.

6
Kind van de verzorgingsstaat (Autobiografie)
Geschreven door Rob van Essen, gelezen op 15-4-2016

Deze herinneringen, gemengd met gedachten over de 'heilstaat' waarin men in de jaren zeventig en tachtig groot werd (de ondertitel luidt niet voor niets 'Opgroeien in een tijdloos paradijs') klinken mij hoe dan ook iets te gemakkelijk in de oren. Dat klopt natuurlijk niet, want ik kan me goed voorstellen hoe het voelde om in die jaren op te groeien: 'Voor mensen van mijn generatie, die volwassen werd in de jaren tachtig, was de verzorgingsstaat een tijdloze grabbelton waar je uit kon halen wat je nodig had. Het uitkeringssysteem vormde een bron van inkomsten die niet ter discussie stond, hoe links of anarchistisch je ook was, hoezeer je het systeem ook vervloekte. (...) Zo vormde de verzorgingsstaat het volmaakte, al te volmaakte stelsel voor adolescenten met levensangst, de would-be-kunstenaars die konden dromen van toekomstige roem zonder de daden te hoeven ondernemen die noodzakelijkerwijs aan die eventuele roem vooraf zouden moeten gaan.' (p. 218-219). Toch bekroop mij het gevoel dat er ook andere waarden waren ('werken voor je geld' bijvoorbeeld), maar misschien zijn die wat te oud voor deze fase. Hoewel ze inmiddels weer zijn aangescherpt. Hoe het ook zij, Rob van Essen kan op een eenvoudige, stijlvolle en geloofwaardige manier beschrijven hoe het voelde in die tijd op te groeien. Gelukkig had hij op tijd succes, dat dan weer wel. 

8
Visser (Roman)
Geschreven door Rob van Essen, gelezen op 8-5-2009
Jacob Visser is geschiedenisleraar, getrouwd en vader van twee dochters, Lila, die op haar negende stierf en Rosa, die gaat trouwen met de zoon van een psychiater. Als Jacob tijdens een les iets zegt wat door een leerling op zijn eigen manier wordt genterpreteerd en door hem wordt doorverteld aan zijn vader die journalist is, wordt Jacob geschorst, althans hij gaat met ziekteverlof. Vanaf dat moment gaat alles mis. Langzaam maar heel zeker verliest hij de greep op zijn bestaan. De dood van zijn dochter, de vervreemding van zijn vrouw, onbegrip van alle kanten en absolute geslotenheid n gelatenheid van zijn kant, al deze elementen leiden langzaam tot de onafwendbare catastrofe. De journalist, Wegereef, een vroegere vriend van Jacob, lijkt hem te willen vernietigen maar wordt uiteindelijk zelf ook de dupe, omdat zijn kinderen betrokken zijn in de zaak. Visser lijkt ongewild de leider te worden van een groep uiterst rechtse, fanatieke jongeren. Als hij dan ook nog, tegen wil en dank, een moord pleegt, is het einde in zicht. De stijl is prachtig, alle details kloppen, niets staat er voor niets en het verhaal, hoe bizar ook, overtuigt en sleept je mee. Ook een goede kandidaat voor de Libris Literatuurprijs 2009,
7
Het jaar waarin mijn vader stierf (Dagboeken)
Geschreven door Rob van Essen, gelezen op 26-2-2006
Dagboekaantekeningen van het jaar waarin de vader van de schrijver stierf. Geen larmoyante beschrijving, geen aftakelingsproces, geen dramatiek, maar wel een gevoelige weergave van gedachten en belevenissen in dat jaar. De schrijver probeert zich een beeld te vormen van zijn vader, een mooier beeld dan hij had, maar de eerlijkheid gebiedt hem te vertellen dat dat er uiteindelijk niet in zit. Ik vind het een eerlijk en nuchter verslag, van een eenzaam mens, dat wel.