Resultaat 51 tot 60 van in totaal 4290 gevonden boeken.

6

Een soort van schelmenroman, met veel oog voor de verhouding tussen schrijver en hoofdpersoon. Niet verheffend allemaal, maar goed te lezen. Achterflap (o.a.): 'Dan doet iemand hem een vreemd zakelijk voorstel, waarvoor hij met de auto van Londen naar de Shetlandeilanden moet reizen.' Nadat hij het leven niet echt ziet zitten, na een scheiding en onmogelijkheid om met zijn dochter om te gaan, gaat hij welgemoed op reis. maar hij komt zichzelf alleen maar tegen.

7
Het Boschhuis (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Pauline Broekema, gelezen op 24-1-2021

Kroniek van een familie, zo luidt de ondertitel. Het is een zoektocht naar haar voorvaderen en ze laat het verhaal grotendeels beginnen met Jannetje Post en Frans Jan ter Beek. Zij trokken naar Indië, en dat deel vind ik eigenlijk het mooist beschreven. Hun kleindochter was de moeder van Pauline en staat als portret op de voorkant van het boek. Delen over de tweede wereldoorlog (hoofdstuk 2 en 3) vormen het vervolg op het eerste gedeelte over Indië. Een broer van Joke, de moeder van de schrijfster dus, kwam om in het verzet, een andere broer was ogenschijnlijk NSB'er. De vader, Juul, heeft alles gedocumenteerd achtergelaten, zodat er veel naar waarheid is geschreven. Wel wordt gaandeweg duidelijker hoe de auteur schrijft, veel van hetzelfde, veel korte zinnen, zoals ze die ook als correspondent van het NOS-journaal bezigde. Niettemin een goed te lezen boek. 

7
Langs het Pad naar de Tempel (Novelle)
Geschreven door Hans van den Pol, gelezen op 13-1-2021

Gekocht en van een berichtje voorzien van de schrijver zelf! Mooi verhaal over de comeback van Cornelis Vreeswijk. 'De maatschappelijke bewogenheid van Cornelis Vreeswijk en de artistieke betekenis van zijn werk komen prachtig tot hun recht' zegt het Cornelis Vreeswijk Genootschap op de achterkant! 

8
Klein Engeland (Roman)
Geschreven door Jonathan Coe, gelezen op 7-1-2021

Het is 2010 en alles verandert. Aan de hand van een groepje mensen, familie en relaties, krijg je een mooi beeld van de Engelse (vooral Londense) samenleving door de jaren heen. Mooi beschreven, rustig en weloverwogen, vol van kleine drama's en gelukkige zaken. 'Dit is het verhaal van het moderne Engeland. Een verhaal van nostalgie en verwarring, van teleurstelling en onverholen woede' staat op de achterkant. Het is een mooi boek, een echte aanrader, zeker in deze tijden van corona. 

9
Afhankelijkheid (Autobiografie)
Geschreven door Tove Ditlevsen, gelezen op 20-12-2020

Deel 3 van de Kopenhaagse trilogie en even mooi (en tragisch) als de andere twee delen. Dit keer is de afhankelijkheid bedoeld als afhankelijk van drank en drugs. Niet om vrolijk van te worden, maar wat schrijft ze mooi en sober! Met af en toe een vleugje ironie, zelfs humor, maar meestal kort en bondig. Schrijven is het enige waarvoor ze geleefd heeft. Prachtig. 

9
Jeugd (Autobiografie)
Geschreven door Tove Ditlevsen, gelezen op 18-12-2020

Deel 2 van de trilogie over het leven van Tove Ditlevsen, het is een prachtig boekje! Zonder veel omhaal van woorden schrijft ze haar herinneringen, haar kans om te overleven in een wereld waarin ze alleen maar houdt van schrijven. Dat lukt haar ook, maar vraag niet ten koste waarvan. Prachtig kleinood! Onbegrijpelijk dat het pas nu vertaald is. Deel 3 ligt al klaar! 

6
Eeuwige lente (Autobiografie)
Geschreven door Jetske van der Schaar, gelezen op 16-12-2020

Niet slecht, het verhaal over haar 'Leven met een erfelijk Alsheimergen' zoals de ondertitel luidt. Ik zou het dan ook liever zien als een verslag (dus non-fictie) over haar ervaringen en herinneringen aan de strijd die haar moeder (en haar familie) leverde. Dat gekoppeld aan haar eigen bevindingen is al meer dan genoeg. Eigenlijk hoeven daar haar persoonlijke omstandigheden, liefdesrelaties en dat soort dingen, niet aan toegevoegd te worden. 

7
De kleuren van de brand (Roman)
Geschreven door Pierre Lemaitre, gelezen op 7-12-2020

Het speelt zich af van 1927 tot aan de tweede wereldoorlog en gaat over de wraak van Madeleine Péricord, die ze uiteindelijk met veel geheime acties neemt op allerlei mensen die haar benadeeld hebben na de dood van haar vader, door hebzucht en corruptie. Tijdens de begrafenis van haar vader, een beroemde bankier, stort haar zoon Paul (7 jaar dan) zich uit een raam ... Dat is het begin van de ondergang van Madeleine, die er met behulp van haar zoon en allerlei intriges toch in slaagt uit het dal te komen. Wel een aardig boek, dat je niet weg kunt leggen ondanks de verspringende fragmenten, waar je even aan moet wennen. 

8
Wen er maar aan (Dagboeken)
Geschreven door Maike Meijer, gelezen op 2-12-2020

Hilarisch boek over het leven van een praktisch vijftigjarige vrouw die alle ellende op zich af ziet komen. Een openhartig en niets verhullend soort dagboek (met grappige tekeningetjes) over het verval van lichaam en leven. Erg grappig! Van de schijfster die samen met Margot Ros Toren C schreef en speelde. 

7
Het mysterie van kamer 622 (Thriller)
Geschreven door Joël Dicker, gelezen op 25-11-2020

Het is een zoektocht, een onderzoek eigenlijk naar een moord die schijnt gepleegd te zijn in kamer 622 in een hotel, waar de schrijver zich bevindt. Met veel zijwegen, tijden, karakters, uitweidingen, kom je uiteindelijk achter de geheimen van deze moord. Acteertalent speelt een belangrijke rol, liefde natuurlijk, maar vooral het spel met de verschillende figuren zorgt er voor dat je blijft doorlezen. Daarnaast is het een soort eerbetoon aan de uitgever van de schrijver. Raadselachtig boek, als je van geheimen houdt zeer de moeite waard.