Resultaat 211 tot 220 van in totaal 4290 gevonden boeken.

8
De vrolijke verrijzenis van Arago (Roman)
Geschreven door Thomas Lieske, gelezen op 18-1-2019

Joys is een 15-jarig meisje dat het niet eens is met haar ouders (ze is een puberend meisje, maar heeft 'vreemde' ouders). Ze krijgen een zwaar ongeluk in de Dolomieten door een jonge vos die voor de wielen terechtkomt. Haar ouders komen om, Joys raakt in coma. Tegelijkertijd wordt ze wakker op de straat, ziet de vos weer levend worden en gaat met deze jonge vos mee. Ze komt terecht bij een 'pleegmoeder' die haar Lise noemt en gaat als haar dochter verder door het leven. Intussen ligt Joys in het ziekenhuis, in coma, waarbij de twee die haar daar brachten een ietwat kolderiek element aan het verhaal toevoegen, hoewel dat aan het eind wel meevalt (met het kolderieke dan). Het is heel overtuigend en vrolijk geschreven, met de belevenissen van Lise in het huis van Paul Ehrenfest in Leiden. Je moet openstaan voor dit boek, het is prachtig! Matthijs Sanders sprak erover tijdens de cursus Recente Nederlandse en Vlaamse Literatuur en vertelde dat hier geldt: soms kun je iets begrijpen maar kun je het niet verklaren ... 

6
Harnas van hansaplast (Autobiografie)
Geschreven door Charlotte Mutsaers, gelezen op 17-1-2019

Te juist om niet over te nemen: "De enige broer van Charlotte Mutsaers was een kluizenaar, te slim en onaangepast voor deze wereld. Bij het leegruimen van zijn huis - waar ze samen opgroeiden - treft Charlotte een weergaloze puinhoop aan. En uiteindelijk een mannetje van Hansapast, met daaronder de tekst IK." (Achterflap van het boek.)

Tijdens het leegruimen van het huis, verplaatst Mutsaers de lezer naar haar jeugd, herinnert ze zich allerlei zaken en op die manier krijg je heel wat te lezen over haar jonge jaren. Maar ook over later en over haar ouders. Haar broer Barend was pas eenenvijftig toen hij stierf, vereenzaamd en verlaten maar toch met een secure administratie. Enerzijds een boek om niet weg te leggen, want je wilt weten wat er precies is gebeurd en wat haar herinneringen zijn. Anderzijds een wijdlopig verhaal, waarbij je af en toe de neiging hebt een paar bladzijden over te slaan ... 

7
De lege stad (Roman)
Geschreven door Simone van der Vlugt, gelezen op 4-1-2019

De geschiedenis begint ten tijde van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. Katja, pas getrouwd met een ziekenhuisarts, gaat naar haar ouders - ook in Rotterdam - en keert terug met haar zusje die ziek is. Dan begint het bombardement. De helft van haar familie komt om maar Katja neemt wie over bleef in huis op. Haar activiteiten in het verzet nemen toe, moeilijkheden liggen op de loer. Een mooie historische roman, die je met de neus op de feiten drukt door de persoonlijke tendens die erin zit. Misschien meer voor jongeren bedoeld misschien, maar toch boeiend genoeg. 

6
Mooi doodliggen (Roman)
Geschreven door A.F.Th. van der Heijden, gelezen op 2-1-2019

Hij blijft een goede stylist en een uitstekende schrijver, maar toch. Ook dit boek, als altijd geënt op een situatie die bestaat, vind ik minder dan bijvoorbeeld Tonio. Het is alsof - althans dat vind ik dan - de schrijver vooral briljant is als hij put uit eigen ervaring, dus uit iets waarbij hij zelf was betrokken. Dit gaat uit van de situatie waarin een Russische journalist  gefingeerd vermoord wordt. Een prachtig verhaal, knap verteld, maar toch niet echt iets voor mij helaas. Volgens de gegevens is dit een proloog voor een aangekondigde roman over de MH17 ramp. Hij weet van schrijven, maar is mij te erudiet vrees ik. 

8
De eeuw van Gisele (Biografie)
Geschreven door Annet Mooij, gelezen op 21-9-2018

Een mooie biografie, van de schrijfster van de biografie over Mina Kruseman. Gisele van Waterschoot van der Gracht (1912-2013) was een soort levenskunstenares. Annet Mooij ontleedt veel van wat haar overkwam. Gisele werd geboren als dochter van een Oostenrijkse barones en een Amsterdamse vooraanstaande man, was en bleef katholiek ondanks al haar vreemdsoortige belevenissen. Ze raakte diep onder de indruk van Wolfgang Frommel (die er niet zo goed van af komt) en trouwde met de oud-burgemeester van Amsterdam, Arnold d'Ailly. Ze gaf er altijd e voorkeur aan haar leven te beschrijven met weglating van de werkelijkheid. Deze wordt door Annet Mooij scherp geanalyseerd. Een boeiend verhaal! Eerder las ik al de geromantiseerde versie van Gisele, door Susan Smit en dit is een strakkere weergave, waarbij alle ins en outs van haar leven worden beschreven. 

7
Ondanks de zwaartekracht (Biografie)
Geschreven door Suzanna Jansen, gelezen op 7-9-2018

Eigenlijk bestaat dit boek uit drie delen, op een aangename manier dooreengeweven door de schrijfster van Het Pauperparadijs. Het gaat over de schrijfster zelf die, geboren in Slotermeer, graag balletdanseres had willen worden en daartoe het leven gaat naspeuren van Steffa Wine, van wie er een dansschool in Slotermeer stond maar waar de schrijfster niet naartoe mocht. Daarnaast ziet ze de structuur van Slotermeer en onderzoekt ze hoe het leven van degene die daarvoor verantwoordelijk was, Cornelis van Eesteren, verliep. Kortom, het beschrijft de levens van Suzanna Jansen (althans tijdens haar diepste wens ooit), naast dat van Steffa Wine (de balletdanseres) en Cor(nelis) van Eesteren (stadsontwerper en stedenbouwkundig architect). Op vaardige wijze combineert ze deze drie verhalen, waarbij je een behoorlijke inkijk in de geschiedenis krijgt.

7
Uitval (Roman)
Geschreven door Fleur Bourgonje, gelezen op 5-9-2018

Een vrouw (de schrijfster?) heeft zojuist haar manuscript ingeleverd en wil een kopje koffie gaan drinken in een café. Plotseling valt haar been uit, ze kan zich aan een lantaarnpaal nog net overeind houden maar komt toch in het ziekenhuis terecht. Daar ondergaat ze allerlei onderzoeken, waarna ze met een tas vol pillen naar huis kan. Ze bekijkt haar manuscript op de computer en vindt dat ze op een merkwaardige manier met haar verleden is omgegaan. Het manuscript, waar ze twee jaar aan gewerkt heeft, gaat over haar leven tot nu toe. Afwisselend krijg je dat verhaal en haar commentaar erop te lezen. In een mooie stijl (poëtisch!) beschrijft ze haar ervaringen op een andere manier. Het gaat over 'het besef van eindigheid, en over de ontoereikendheid van het geheugen en de taal'. Erg mooi. 

8
Gabriels dood (Roman)
Geschreven door Richard B. Wright, gelezen op 4-9-2018

James Hillyer gaat naar zijn dochter in Londen. Zij heeft een terminale ziekte en gaat haar dood tegemoet. Dan komt hij zijn oude haat-en-nijd-vriend Gabriel na jaren plotseling tegen. Gabriel, die in een rolstoel zit, is in Londen en vraagt zijn oude vriend mee te gaan naar Zwitserland. Dat doet hij en tijdens zijn verblijf in Londen en Zwitserland komen herinneringen op aan deze vriendschap (hij had Gabriel zestig jaar niet gezien) en aan zijn eigen omstandigheden en familieverhoudingen. Een subtiel beschreven verhaal, dat somber maar mooi eindigt. 'Een prachtig geschreven boek over familie, introspectie en het leven dat voorbijgaat', staat op de voorkant van het boek. 

7
Terug naar de zee (Roman)
Geschreven door Helen Dunmore, gelezen op 3-9-2018

Bij het saneren van mijn boekenkast gevonden: Nina en Isabel, twee zussen, maken een vreemde periode door. Isabel krijgt een baby, die wel iets wegheeft van hun door wiegendood gestorven broertje Colin, jaren geleden. Dit leidt tot allerlei kat-en-muis-spelletjes tussen de beide zussen en de mensen die om hen heen leven: de man van Isabel Richard, de babyverzorgster Susan, de vriend van Isabel de homoseksuele Edward. Tussendoor speelt ook de relatie tussen Nina en haar zwager Richard. Thrillerachtig boek met een aardige ontknoping. 

6
Incendio (Thriller)
Geschreven door Tess Gerritsen, gelezen op 2-9-2018

Een aardig cadeauboekje voor de maand van het spannende boek uit 2014, altijd grappig om te lezen. Ik ontdekte het in de bieb. Het gaat over een muziekstuk dat violiste Julia in Italië gekocht heeft, Incendio (Vuur) heet het. Telkens als Julia het, teruggekeerd in Amerika, speelt, gebeurt er iets angstaanjagend vreemds. Uiteindelijk, haar man gelooft haar niet denkt ze,  gaat ze terug naar Italië om uit te zoeken hoe dat precies zit. Goed genoeg voor een uurtje lezen.