Resultaat 201 tot 210 van in totaal 4290 gevonden boeken.

8
Memoires van een biograaf (Dagboeken)
Geschreven door Onno Blom, gelezen op 17-2-2019

In de voetsporen van Jan Wolkers, zo luidt de ondertitel van deze memoires. Het zijn de aantekeningen die Onno Blom maakte tijdens zijn werk aan de biografie van Jan Wolkers. De moeite van het lezen zeker waard en je kunt je afvragen of de 'vriendschap' tussen Jan Wolkers en Onno Blom (die overigens niet eens heel lang geduurd heeft) het ontstaan en het schrijven van de biografie in de weg heeft gestaan. Ik denk het niet, al is het verschil met de biografie van Willem Wilmink (door Elsbeth Etty) wel aanwezig: Etty hield niet van haar hoofdpersoon, Blom wel. Dat beide feiten kunnen leiden tot een goede biografie moge duidelijk zijn. 

7
Concept M (Roman)
Geschreven door Aafke Romeijn, gelezen op 16-2-2019

Het is het jaar 2020 en Hava Gerritsen is een vrouw die lijdt aan een vreemde ziekte: kleurloosheid. Ze is niet de enige, talloze mensen lijden eraan. Als ze geen kleurstof toegediend krijgen, zullen ze sterven. Als Hava (die eigenlijk Eva heet) betrokken raakt bij een groep radicalen, die zich verzetten tegen de voorrechten die de 'kleurlozen' zoal krijgen, kiest ze ervoor zich Concept M aan te laten 'meten'. Dat betekent dat ze geen kleurstof meer toegediend krijgt. Ze wil een daad stellen door haar eigen einde in gang te zetten. Intussen blijkt de Middenpartij, onder leiding van ene Stork (beschuldigd van betrokkenheid bij de fabricage van kleurstoffen), een machtspositie te hebben verkregen in het land, die zijn weerga niet kent. Het verhaal is goed verzonnen, het einde vind ik wat zoetsappig, maar ik moet zeggen: je blijft erin lezen, dat dan weer wel.

6
Het mooiste verhaal over mijn familie (Roman)
Geschreven door Nelleke Zandwijk, gelezen op 12-2-2019

In een wervelende stijl, met gevoel voor zwarte humor, beschrijft Nelleke Zandwijk haar krakkemikkige familie. Haar tweelingzus, haar moeder, haar Belgische zwager, een neefje, om nog maar te zwijgen over haar eigen leven. Het blijkt een familie te zijn die ten onder gaat aan drank, verhuizingen, verdriet, chaotische familiebijeenkomsten enz. De stijl is goed, ze schrijft het in een continue stroom van gebeurtenissen op. 

7
Liefdevolle rivaliteit (Brieven)
Geschreven door Doeschka en Geerten Meijsing, gelezen op 10-2-2019

Mooie briefwisseling tussen zus en broer Meijsing, bezorgd door Nop Maas, die vele aantekeningen toevoegde, die je overigens niet allemaal per se hoeft te lezen. Wat eruit springt is enerzijds de liefde die ze voor elkaar voelen, als broer en zus, anderzijds de rivaliteit als het gaat om hun beider werk: het schrijverschap. Ze proberen elkaar in brieven te becommentariëren (vooral het werk dan) en gaan daarbij soms heel ver, soms blijven ze enigszins achter. Het geeft een mooi beeld van hun verhouding, die door opmerkingen over familie(leed), maar ook ziekte en recensies op hun werk veel extra's krijgt. Beiden wonnen ooit de AKO literatuurprijs maar financieel gaat het ze niet voor de wind. Aan het eind van het boek beschrijft Geerten de gevoelens - op een mooie manier, vind ik - die hem overspoelden na de dood van zijn zus Doeschka.

Een prima biografie, zoals je die van Elsbeth Etty mag verwachten. Het meest opvallende aan het boek vind ik eigenlijk dat zij duidelijk niet 'houdt' van haar hoofdpersoon, maar dat volledig terzijde laat. Echt heel knap doet ze dat. In haar biografie van Henriette Roland Holst was ze kennelijk meer gesteld op haar hoofdpersoon, die biografie was trouwens ook heel bijzonder, maar hier vind ik juist dat feit opvallen. Overigens was het natuurlijk ook een 'moeilijk' geval, deze Willem Wilmink. Maar ik wilde dat ik hem had meegemaakt, dat dan weer wel. We kennen hem allemaal van De Stratemakeropzeeshow, J.J. de Bom en De film van Ome Willem, 'De oude school', 'Deze vuist op deze vuist', maar hij wist als Neerlandicus ook heel veel van de middeleeuwen en heel veel van poëzie. In 2016 kreeg ik het 'Handig literatuurboek voor mensen met meer verstand dan opleiding' (samengesteld door Guus Middag), met allerlei stukken over literatuur, vanaf de middeleeuwen tot nu. Een prima boek om af en toe in te bladeren en stukken door te lezen. Het doet allemaal niets af aan de lezenswaardigheid van deze bewonderenswaardige biografie.

De biografie van Jan Greshoff, waar ik uren besteedde voor het Literatuurmuseum aan zijn dagboeken om deze getranscribeerd te krijgen (leuk werk trouwens). Heel eerlijk gezegd heb ik wel kleine gedeeltes diagnonaal gelezen, maar toch, grotendeels heb ik de biografie helemaal minutieus doorgeploegd. Ik wilde wel eens waten wat zijn biograaf van hem vond. En inderdaad, ze vindt hem ook een klein beetje een 'patser', een klein beetje een rechtse bal, een beetje een man die zichzelf en 'de' kunstenaars als de elite beschouwt die weet hoe het in de wereld - de kunstwereld dan - eraan toe gaat, maar die ook eigenlijk een treurige, sombere man was, met een misnoegen dat hij uitte op velerlei vlak. Hij had een slecht band met zijn moeder (hij was enig kind), zijn vader stierf toen hij nog jong was en eigenlijk had hij liever geboren willen worden in een hele rijke, aristocratische familie. Zijn ooms waren dat wel namelijk. Vandaar ook zijn hang naar 'erbij te willen horen', zoiets. Het blijft ongelooflijk en toont ook zijn niet geringe kwaliteiten, hoe hij zijn stempel gedrukt heeft op de (Nederlandse) literatuur van zijn tijd, ondanks het feit dat hij, tijdens de oorlog in ieder geval, maar ook daarna in Zuid Afrika verbleef. Vele reizen maakte hij, dat wel. Ik vond het een mooie biografie, heel knap hoe iemand met al die gegevens, waarvan ik dus alleen de dagboeken heb gezien, uit de voeten kan! Dan was ik toch eigenlijk een prutsertje met mijn boekje over Louise Stratenus, hoeveel plezier ik er ook aan beleefde.

7
De komst van een kind (Roman)
Geschreven door Kristina Sandberg, gelezen op 4-2-2019

Eigenlijk is dit het eerste deel van de trilogie, waarvan ik deel drie al gelezen had, lang geleden (in 2015), titel was Leven tot elke prijs. Toen al vond ik de monologue intérieure al heel bijzonder en ook in dit deel ligt het perspectief vooral bij Maj zelf. Ze hoort tot een 'normale' klasse en wordt zwanger van een man die tot de 'hogere' stand behoort. Hoe ze met hem trouwt (dat wil hij zelf graag), wat de omstandigheden zijn, hoe ze haar dochter krijgt, wat er zoal op haar weg komt, hoezeer ze aan het poetsen en ruimen blijft, het is mooi om te lezen. De moeder van haar man Tomas lijkt me niet de allerprettigste schoonmoeder ... en dat Tomas alcoholist is, blijkt al aan het begin. Toch slaagt Maj erin alles bij elkaar te houden. Mooie roman, iets minder boeiend dan deel drie vond ik, maar misschien lag dat aan mij. 

8
Dit is mijn moeder (Verhalen)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 3-2-2019

Weer een mooi boekje van Wieringa. Het blijft alsof hij naast je zit en het verhaal vertelt. Over zijn moeder en zijn jeugd, gaat het vooral in deze bundel. Op een mooie wijze brengt hij de strijd die hij met zijn moeder voerde in beeld, terwijl daar tegenover zijn liefde voor zijn moeder staat. Dat ze stierf aan borstkanker en koos voor een alternatieve behandelwijze, was voor Wieringa een hard gelag. Hij blijft spreken over zijn moeder als de vrouw, die hem tot zijn twaalfde grootbracht en met wie hij - ondanks het feit dat ze reisde en trok en verschillende vrienden, minnaaars en echtgenoten had - altijd een toch goede relatie heeft onderhouden. 

7
De onsterfelijken (Roman)
Geschreven door Chloe Benjamin, gelezen op 24-1-2019

Het ziet er prachtig uit, dit boek, alleen al een reden om het te kopen. De inhoud loog er ook niet om, aan de commentaren te zien. Toch vind ik dat er iets dubbels in de roman zit, hoe mooi hij ook is, houd me ten goede! Misschien is het de vreemdheid van het verhaal, zeker niet de beschrijving zelf, je blijft doorlezen want je wilt weten hoe het afloopt. Het gaat over de kinderen Gold, die op enig moment van een waarzegster te horen krijgen op welke datum ze zullen sterven. Vervolgens worden de levens van de vier kinderen beschreven en dan blijkt dat ze allemaal proberen hun lot te ontvluchten. Uiteraard gaat het ook over de familiebanden, die hen bij elkaar houden, maar toch. De bezigheden van eenieder, en dat wordt ernstiger als ze ouder (mogen) worden, zijn opvallend en worden hier en daar wat overdreven voorgesteld. Vind ik. Maar, zoals gezegd, je blijft erin lezen! 

5
Zeiseman (Roman)
Geschreven door Martha Heesen, gelezen op 23-1-2019

Dit is niet echt een boek voor mij, althans, sommigen zullen dit fantastisch vinden, ik vind het te zweverig en te lyrisch. Het moet betoverend proza zijn (staat op de achterkant) maar mij betoverde het niet echt. Wel knap, daar niet van. Het gaat over Remigius, zijn herinneringen, zijn leven, zijn verliezen, alle fasen van zijn leven passeren de revue.