Resultaat 181 tot 190 van in totaal 4290 gevonden boeken.

8
Otmars Zonen (Roman)
Geschreven door Peter Buwalda, gelezen op 23-4-2019

Niet bepaald een roman om in een keer uit te lezen, wel om heel langzaam tot je te nemen. Dolf - later Ludwig - krijgt een stiefvader, een vader die hij nooit echt gemist heeft maar 'tegen wie hij binnen een jaar "papa" zegt, ook al is hij al een jongen van tien'. Het is een echte vader, dat wel. Zijn stiefbroer - die ook Dolf heet, waardoor hij Ludwig wordt genoemd - kan ongelooflijk goed pianospelen. Later gaat Ludwig noodgedwongen op zoek naar zijn echte vader, de man van Shell, die hij eigenlijk niet en eigenlijk wel wil leren kennen. Zeker als hij hoort dat zijn stiefzus Tosca van hem het geld heeft gekregen om Ludwig te laten studeren. Kortom, er zitten heel veel lijnen in dit verhaal, met name naar de CEO van Shell, Johan Tromp, de echte vader van Ludwig. Eigenlijk moet je het boek zeker twee keer lezen, vermoedelijk ga ik dat ook nog doen. Ook al is dit pas deel 1 van de trilogie, waarvan deel 2 al klaar is, getuige Buwalda zelf. De zinnen die hij gebruikt, de uitweidingen die hij doet, het is superieur, dat zeker.

7
De verdwijning van Stephanie Mailer (Detective)
Geschreven door Jol Dicker, gelezen op 18-4-2019

Zeker niet onaardig, dit derde boek van Dicker dat ik las. Het eerste vond ik het beste ('De waarheid over de zaak Harry Quebert'), het tweede stukken minder en dit begint er weer op te lijken. Het is een whodunnit eigenlijk, maar wel eentje waar je je gedachten goed bij moet houden. Jesse Rosenberg en Derek Scott hebben ooit, in 1994, een viervoudige moord opgelost. Daarna is Jesse Rosenberg een geweldige rechercheur geworden, terwijl Derek Scott zich heeft teruggetrokken. Nu Stephanie Mailer (journaliste) Jesse vertelt dat hij bij het oplossen van deze zaak een stomme fout heeft gemaakt, gaat hij toch nog eens na hoe het zit. Bovendien verdwijnt Stephanie op raadselachtige wijze. De omstandigheden zijn niet optimaal en Jesse zoekt Derek op. Samen gaan ze de zaak uitpluizen. Sommige gedeelten vond ik echt wat overdreven en m.i. overbodig (met name de rol van Alice is me niet geheel duidelijk, net als die van Dakota), maar uiteindelijk blijf je wel lezen en wil je weten hoe het nu toch allemaal in elkaar zat. 

8
Normale mensen (Roman)
Geschreven door Sally Rooney, gelezen op 14-4-2019

Een prachtig boek dat je een inzicht biedt in het leven van jongvolwassenen op het gebied van de liefde. Met zorg en toewijding geschreven, de psychologie zit onder de oppervlakte. Marianne (van zeer goede huize) en Connell (zoon van een alleenstaande moeder) groeien op in een Iers plattelands dorp. De moeder van Connell (Lorraine) werkt, maakt schoon dus, voor de moeder van Marianne. De 'standsverschillen' zijn duidelijk genoeg en voor wie de schrijfster het opneemt is ook niet bepaald onduidelijk. We leven met de twee en hun geschiedenis mee, van de middelbare school tot aan de unversiteit in Dublin. Ze gaan ieder hun eigen weg, maar komen steeds bij elkaar terug en terecht. Mooi! 

7
Drift (Autobiografie)
Geschreven door Bregje Hofstede, gelezen op 5-4-2019

De hoofdpersoon (Bregje zelf) loopt weg bij haar man. Ze trouwde hem, ze waren dolverliefd, hij was haar jeugdliefde. Maar het gaat mis en aan de hand van haar dagboeken, maar ook via het logboek dat haar ouders over haar jeugd bijhielden, dat alles gelardeerd met delen uit haar ongepubliceerde boek 'Welp', onderzoekt ze waar en waarom het is misgegaan. Ze zwerft door de stad (Brussel), spreekt haar man wel van tijd tot tijd, maar ontdekt na zo'n veertig dagen dat het nooit meer in orde komt met het huwelijk dat ze had. Het is een met vaart geschreven zelfanalyse van Hofstede, zeer de moeite waard. 

 

7
De boekwinkel voor gebroken harten (Roman)
Geschreven door Robert Hillman, gelezen op 3-4-2019

Achterflap: 'Tom Hope verwacht geen wonderen. Hij doet wat hij kan op zijn boerderij [...] Maar sinds zijn vrouw Trudy hem verliet, samen met hun kleine Peter, is Tom eenzaam.

Dan komt Hannah Babel in beeld. Boekverkoopster en een wervelwind van een vrouw: de tweede Jood - en meest kleurrijke persoon - die Tom ooit heeft ontmoet. En hij durft te geloven dat ze elkaar gelukkig zouden kunnen maken. Maar het is 1968: vierentwintig jaar nadat Hannah met haar zoontje in Auschwitz arriveerde. Tom Hope gaat de strijd aan met een verdriet dat hij zich nog nauwelijks kan voorstellen...'

Als je van boekwinkels houdt, maar ook zonder dat natuurlijk, vind je dit een mooit en indringend verhaal. Tussen de situatie in 1968 door krijg je flashbacks van de voorgeschiedenis van Hannah. Nooit dramatisch uitgewerkt, wel zodanig dat je over haar situatie blijft nadenken en haar beter begrijpt. Het komt allemaal terecht ... min of meer dan.

6
Vallen is als vliegen (Autobiografie)
Geschreven door Manon Uphoff, gelezen op 1-4-2019

Eigenlijk bestaat dit boek uit de herinneringen van de schrijfster aan haar jeugd. Die niet vlekkeloos is verlopen, sterker nog, die vol is van geweld, misbruik, pijn en toch ook wel schoonheid, ondanks alles. Hoewel Uphoff schrijft met gevoel voor de situatie en redelijk eerlijk is, beviel mij de stijl minder goed. In veel lastig te herleiden zinnen, soms niet voor iedereen begrijpelijk, vertelt ze het verhaal. Toch las ik het uit, ondanks alles. 

 

6
Die zomer in Italie (Roman)
Geschreven door Sue Moorcroft, gelezen op 31-3-2019

Een absolute feelgoodroman, zoals ook op de voorkant staat. Je moet het boek lezen als je even helemaal weg wilt van de wereld. Een aardig verhaal, waarin Sofia - die jarenlang voor haar zieke vader Aldo heeft gezorgd - na de dood van haar vader naar Italië vertrekt om haar roots te onderzoeken en namens haar vader diens broer zijn spijt te betuigen. Ze heeft haar Italiaanse familie nooit gezien, maar daar komt nu een einde aan. Ondertussen speelt haar jonge vriendin Amy ook een belangrijke rol. Zij is van huis weggelopen en ook in het dorpje in Umbrië terechtgekomen. Dat Levi in beider levens een grote rol gaat spelen, ligt voor de hand. Het enige is Octavia, haar rol is niet helemaal uitgewerkt vind ik. Maar al met al, een 'lekker' boek. 

7
De zeven zussen (Roman)
Geschreven door Lucinda Riley, gelezen op 30-3-2019

Tja, ik heb toch dit boek gekocht, omdat het bij de bieb heel lang duurt voor je het in huis hebt (iedereen reserveert het kennelijk) en ik het toch een keer gelezen wilde hebben. Of ik de rest van de delen (7 in totaal) ook ga lezen is de vraag, zeker niet kopen in ieder geval. Dit deel - maar misschien elk deel wel, want je schijnt ze apart te kunnen lezen in de door jou gewenste volgorde - geeft inzicht in de situatie in het landhuis aan het Meer van Genève. Pa Salt heeft zes meisjes geadopteerd, eigenlijk zeven, maar de laatste is er nog niet (?), althans niet in dit deel. Als hij sterft, laat hij de zussen de boodschap na dat ze op zoek moeten naar hun roots, naar waar ze vandaan komen. In dit eerste deel is zijn oudste dochter Maia degene die op zoek gaat. Uiteindelijk komt ze in Rio de Janeiro terecht en vindt daar wat ze zocht. De flashbacks vind ik minder geslaagd, al geven die wel goed weer uit welke familie ze stamt en wat eraan vooraf ging. 

7
Jij alleen (Thriller)
Geschreven door Ninni Schulman, gelezen op 29-3-2019

Paul en Iris lijken voor elkaar bestemd te zijn, ze maken een krachtige en heftige liefde door. Totdat Iris het gevoel krijgt dat er iets niet klopt. Het mooie aan deze psychologische thriller vind ik het veranderen van perspectief, bijna per hoofdstuk: dan weer Paul (als ik-figuur) en dan weer Iris (in het personale vertelperspectief). Daardoor zit je tijden te denken wat er toch is misgegaan en wiens schuld het is ... 

5
Jas van belofte (Novelle)
Geschreven door Jan Siebelink, gelezen op 28-3-2019

Geen goed boekenweekgeschenk, dit boekje van de grote, ijdele schrijver. Het voldoet nauwelijks of niet aan het thema (de moeder!), haalt allerlei gegevens die ik al eerder las, te voorschijn, nee, ik las het omdat het hoort, maar ik vind het niet geweldig en zeker geen 'geschenk'.