Resultaat 161 tot 170 van in totaal 4290 gevonden boeken.

7
De pruimenpluk (Novelle)
Geschreven door Dimitri Verhulst, gelezen op 1-7-2019

Weer een mooi boekje van Dimitri Verhulst, minder - veel minder - dan Mevrouw Verona daalt de heuvel af, maar het laat zijn meesterschap wel weer zien. De hoofdpersoon Mattis woont ver weg aan een meer en denkt net dat hij zijn huis zal gaan verkopen als er een weduwe opduikt. Als zij aanwezig is, veranderen zijn gevoelens van eenzaamheid, mislukking en mensenhaat in andere. Wat tot vreemde gebeurtenissen leidt, dat dan weer wel. Schrijven kan hij zeker! 

 

7
Zijderups (Detective)
Geschreven door Robert Galbraith, gelezen op 28-6-2019

Cormoran Strike en zijn assistente tegen wil en dank Robin Ellacot onderzoeken de moord op een verdwenen schrijver. Een schrijver die er hele vreemde gewoonten op nahield, maar als zijn vrouw bij Strike komt vragen te onderzoeken waar hij is gebleven, gaat Strike op onderzoek uit. Op een of andere manier vertrouwt hij deze vrouw. Langs vele omwegen, geweldige plot trouwens, ontdekt hij hoe het in elkaar zat, daarbij de hulp van Robin niet veronachtzamend. Het boek zelf doet denken aan series als Midsommer Murders of Endeavor Morse, prachtig uitgewerkt, waarbij je blijft nadenken over wie het toch gedaan kan hebben. Zeer ontspannend!

 

8
Voorbij, voorbij (Autobiografie)
Geschreven door Clairy Polak, gelezen op 26-6-2019

De titel is ontleend aan een gedicht van Jacques Bloem natuurlijk, de dichter waar zowel Judith (lees Clairy) en haar man Leo (hoe haar man ook in het echt heet ...) erg veel van hielden. Het boek beschrijft de ziekte Alzheimer van binnenuit en zeker vanuit Judith, die haar man steeds verder ziet 'aftakelen'. Eerst geloven ze het niet echt, vergeetachtigheid, hoort bij de leeftijd, maar langzamerhand komen ze erachter dat er meer aan de hand is. Clairy beschrijft de situatie zoals we die min of meer kennen: vrienden verlaten het echtpaar, Judith raakt overstuur, uiteindelijk gaat hij naar een verpleeghuis, ze voelt zich schuldig, hij is uit het huis maar niet uit haar hart. En juist dat laatste maakt het zo moeilijk en zo invoelbaar. Het boek wordt aangevuld met enkele door Leo geschreven jeugdherinneringen, als hij zich nog redelijk voelt en die zijn mooi om te lezen. Het geheel ook, alleen het einde vind ik wat ver gezocht, haar herinneringen aan en de vakantie die ze alleen houdt, in Zwitserland, die hadden er niet bij gehoeven van mij. Bovendien is het qua sleutelroman vooral een boek voor insiders denk ik, maar dat terzijde. Het is een mooi document voor de man van wie ze hield.

7
Een schitterend mysterie (Detective)
Geschreven door Louise Penny, gelezen op 22-6-2019

Hoofdinspecteur Armand Camache is weer op pad, vergezeld van zijn inspecteur (en a.s. schoonzoon) Jan-Guy Beauvoir. Ik maakte eerder al kennis met hen, waardoor ik al een beetje op de hoogte was van hun strijd tegen de commissaris van Quebec, Sylvain Francoeur, maar de inhoud van dit boek gaat vooral over een moord in een klooster. Een klooster waar de Gregoriaanse zangkunst met verve wordt beoefend, wat leidt tot een behoorlijke kloof in het op een afgelegen eiland gelegen oord. Iemand van de monniken moet de moord gepleegd hebben, maar welke? En passant lees je veel over de Gregoriaanse gezangen, ook nooit weg. Mooi boek, zeker voor de zomervakantie.

 

7
Koekoeksjong (Detective)
Geschreven door Robert Galbraith, gelezen op 20-6-2019

Soms lees je boeken omdat je letters wilt zien, bij dit boek was dat zo. Het pakte me toch, het is een detective-achtig verhaal dat je een inkijkje biedt in het leven van modellen, modeontwerpers, verslaafden. Daarnaast een mooi verhaal over een (te) dikke detective met een kunstbeen (in de oorlog in Afghanistan opgelopen) en zijn secretaresse die het beter doet dan hij ooit had verwacht, kortom, verschillende lijnen komen bij elkaar in dit aansprekende verhaal. Spannend, veel uitzoekerij, echt de moeite waard, zeker als je gewoon even van de wereld wilt zijn.

8
Mijn jaar van rust en kalmte (Roman)
Geschreven door Otessa Moshfegh, gelezen op 18-6-2019

Wat een bijzonder boek is dit! Aan een kant vol venijnige humor, aan de andere kant vol diepgang en treurnis. De hoofdfiguur is een geslaagde jonge vrouw, ziet er goed uit, is afgestudeerd, woont in een prachtig appartement (betaald vanuit een erfenis), maar ze heeft een baantje dat eigenlijk beneden haar niveau is. Het bevalt haar dan ook niet best. En ze is het leven goed zat eigenlijk, maar weer niet zo dat ze er een eind aan wil maken. Wel wil ze een jaar lang slapen, waarna ze als 'herboren' weer zou kunnen opstaan en opnieuw beginnen. Een relaas volgt van alle pillen die ze slikt om in slaap te geraken, de psychiater die ze daarvoor 'gebruikt', de kunstenaar die haar uiteindelijk helpt, haar vriendin Reva met wie ze een haat-liefde verhouding heeft, het is een mooi verhaal. Als ze uiteindelijk 'wakker' wordt, is het nine eleven ... 

7
Licht in de Duisternis (Detective)
Geschreven door Louise Penny, gelezen op 14-6-2019

Deze 'detective', zo noem ik hem maar, heeft drie verhaallijnen: de ogenschijnlijke zelfmoord van Audrey Villeneuve, de kwestie Constance Ouellet (de laatst overgeblevene van de beroemde vijfling) en de de superieuren van Gamache in Quebec, waar van alles mee aan de hand is. Gamache lost het op, zij het met grote moeite en veel nadenken en met behulp van mensen die hij kent in het dorp Three Pines. Het verhaal doet mij in ieder geval denken aan series van Midsomer Murdeers of Vera of zo, misschien las ik het daarom met veel plezier. 

6
De onverwachte rijkdom van Altena (Roman)
Geschreven door Jan van Mersbergen, gelezen op 12-6-2019

Rochat is dood en dat leidt tot enige opschudding in het dorp Altena, zeker onder tuinman Frank en zijn vrouw Marlies. Want Rochats dochter, eens de hartsvriendin van Marlies en het 'meisje' van Frank, die een beroemde schrijfster is geworden en uit het dorp is weggetrokken, komt voor de begrafenis over naar Altena. Rochat zelf heeft ooit 'De Put' gesloten voor het publiek, wat de jongeren uit die tijd absoluut niet kon waarderen omdat ze daar hun vrije tijd doorbrachten. Maar Frank en Marlies krijgen het beheer van Eveline Rochat, de dochter dus, over De Put terug en ontdekken tot hun verbijstering de grote waarde daarvan. Daarna gaat het verhaal over hoe je het zo kunt plooien dat iedereen daar plezier van heeft. Op een of andere manier lijkt dat te lukken, zelfs de zoon van Marlies en Frank, Willem (die niet kan lopen), gaat het beter. Elk hoofdstuk begint met een soort cryptogramvraag, die iets met het verhaal te maken heeft. Eenvoudig en goed gedoseerd, dit aangename boek.

5
De boekbinder (Roman)
Geschreven door Bridget Collins, gelezen op 9-6-2019

Emmet is zijn geheugen kwijt - althans wij en hij weten niet wat er vooraf is gebeurd . en wordt door zijn ouders naar een boekbinder gestuurd. Daar zou hij boekbinder moeten worden en boekbinder zijn is in die tijd (we spreken van vroeg in de 19e eeuw in Engeland lijkt me) een bijzonder beroep: de boekbinder (althans velen van hen die dat beroep uitoefenen) zijn in staat het geheugen van iemand te wissen en te binden in een 'boek'. Die boeken kunnen natuurlijk terechtkomen bij iemand die daar kwade bedoelingen mee heeft en dat gebeurt dan ook. Dat dit verhaal op deze manier de kant van een sprookje opgaat en bovendien nogal surrealistisch is, moge duidelijk zijn. Als je daarvan houdt, is dat mooi meegenomen, zo niet, lees het dan niet. Dit is de eerste roman voor volwassenen die Bridget Collins schreef, ze heeft al wel de nodige kinderboeken geschreven en eerlijk gezegd zou dit eerder een jeugdroman kunnen zijn dan een roman voor volwassenen. Maar nogmaals, als je ervan houdt, is het vast heel mooi.

8
Ik blijf hier (Roman)
Geschreven door Marco Balzano, gelezen op 6-6-2019

In dit prachtige boekje, op waarheid gebaseerd, raakt een boerengezin helemaal gemangeld tussen fascisten en nazi's. Het verhaal speelt zich af in het dan Duitstalige Zuid-Tirol, net over de grens van Zwitserland en Oostenrijk. Het dorp (Kuron eigenlijk Graun im Vinschgau) bevindt zich vlakbij het door Mussolini begonnen en later voltooide stuwmeer, waardoor de inwoners worden gedwongen te verhuizen (waarbij van enige compensatie natuurlijk geen sprake was). Hartverscheurend en treurig en toch heel mooi en subtiel beschreven, deze vreselijke periode in dit verscheurde gebied.