Resultaat 141 tot 150 van in totaal 4290 gevonden boeken.

8
Schilderslief (Biografie)
Geschreven door Simone van der Vlugt, gelezen op 7-11-2019

Dit verhaal gaat over Geertje Dircx, die in juli 1650 naar het Spinhuis van Gouda wordt gebracht. Ze heeft - als jonge weduwe - een baantje als kindermeisje bij Rembrandt gevonden, in Amsterdam, voor zijn zoon Titus. Als Saskia, de vrouw van Rembrandt, gestorven is, zorgt ze voor he hele huishouden. Tot Rembrandt haar zat is en een nieuwe liefde vindt. Dan heeft hij genoeg van haar, ondanks het min of meer getrouwde leven dat ze samen hadden. Een raadselachtige periode in het leven van de grote schilder, door Simone van der Vlugt vakkundig geschreven. Geen echte biografische schets, wel een vreemde periode ... 

8
Zwarte schuur (Roman)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 7-11-2019

Opnieuw een prachtige roman van Oek de Jong. Het duurt even maar dan krijg je best een goed boek, zacht gezegd. De hoofdpersoon is de schilder Maris, 59 jaar oud, die een grote tentoonstelling van zijn werk heeft, Op dat moment heeft een blad een onthullend artikel over een jeugdzonde van hem gepubliceerd. Het brengt hem - en anderen - terug naar de geschiedenis van de dood van een meisje, in een schuur, toen hij jong was. Hij voelt zich daar nog steeds schuldig over. Hij was 14 en de vraag is of hij zich schuldig moet voelen of niet. Maar belangrijker is natuurlijk de vraag eromheen: moet er een artikel over gepubliceerd worden? Welke effecten heeft dit op de schilder? Hoe reageert de omgeving ter plaatse (Zeeland!)? Waarin uit zich deze angst bij Maris uiteindelijk? Allerlei vragen die beantwoord worden in deze mooie roman van De Jong. Lezen dus!  

7
De jonge Rembrandt (Biografie)
Geschreven door Onno Blom, gelezen op 31-10-2019

Mooie biografische schets van de jonge jaren van Rembrandt. Wel veel over Leiden trouwens, misschien zelfs meer dan over de kunstenaar zelf. Niettemin in een aagename stijl geschreven en boeiend genoeg. 

7
De gebroeders B. (Roman)
Geschreven door Steffie van den Oord, gelezen op 24-10-2019

Historische roman over het leven van de jonge weduwe Marianne die in 1798 trouwde met een van de gebroeders B. Ze weet niets over de beruchte tweeling Frans en Jan Bosbeeck. Ze kwam uit Den Bosch en haar leven is een avontuurlijk leven geworden, zoals ook dit boek vanuit een historische roman een tamelijk pretentieloze avonturenroman is geworden. Heerlijk om te lezen, dat wel! 

9
Haaientanden (Kinderboek)
Geschreven door Anna Woltz, gelezen op 17-10-2019

De inleiding op de internetpagina van Anna Woltz zegt al genoeg over dit mooie kinderboekenweekgeschenkje: 'Atlanta heeft een waanzinnig plan. Voor de belangrijkste tocht van haar leven heeft ze twaalf boterhammen nodig, vier bananen, een nachtbeugel en kerstverlichting. Opgeven kan niet, dan gaat alles mis. Ze is pas net begonnen als ze keihard tegen de fiets van Finley knalt. Finley is weggelopen van huis en heeft alleen twee haaientanden in zijn zak. Heeft Atlanta pech dat ze hem ontmoet, of juist geluk?' In a nutshell is dit al waar het om draait in dit boekje: ze vinden elkaar, en het einde is er ook naar. Atlanta maakt de gigantische fietstocht omdat ze haar moeder wil behouden ... Mooi!

6
De mannen van Maria (Roman)
Geschreven door Anneloes Timmerije, gelezen op 15-10-2019

Het gaat over Maria van Aelst, die door haar ouders naar de Oost wordt gestuurd. Ze hebben daar, in 1625 in Batavia, nette meisjes uit Holland nodig om Hollandse kindjes te baren ... Helaas gebeurt dat niet, maar Maria heeft de ene echtgenoot na de andere (ze sterven), maar zwanger wordt ze niet. Rijk wel en ze deed wat ze verkoos: een eigen carrière zeg maar. Hoeveel onderzoek Anneloes Timmerije ook heeft gedaan, hoe mooit het ook beschreven is, het beklijft niet echt, dit boek. Boeiend is het wel. 

8
Terug naar Neerpelt (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Lieve Joris, gelezen op 11-10-2019

Lieve Joris keert, na haar reizen naar verre landen waar altijd iets aan de hand is wat zij becommentarieert, terug naar haar geboortedorp. Daar groeide ze op als middelste van een gezin van negen. De meest intensieve band had ze met haar grootmoeder, die ernaast woont. Haar oudste broer wijst haar de weg naar 'buiten', begaafd als hij zelf is. Helaas ontspoort hij grandioos.Verslaafd aan drugs, alcohol en pillen en speelbal van de familieruzies. Waar hij zich overigens weinig van aantrok, hij ging zijn gang en deed zijn ding, Fonny. Het is een prachtig verhaal van zelfinzicht en inzicht in hoe de familieverhoudingen op scherp zijn komen te staan, ondanks ieders goede bedoelingen. Nog afgezien van de situatie in een dorp in Vlaanderen in de zestiger jaren! Mooi beschreven, heel eerlijk ook. 

 

8
De storm (Roman)
Geschreven door Jens Christian Grndahl, gelezen op 4-10-2019

Schrijver Adam Huus en zijn vrouw Harriet rijden door een hevige storm naar Jutland om voor de demente vader van Harriet te gaan zorgen. Dan moet hij terug, voor zijn dochter Rebecca uit een vorig huwelijk en zijn zoon. Bovendien raakt hij verwikkeld in een schandaal, waardoor hij zijn eigen twijfels onder ogen moet zien. Net zo heftig als de storm waarin ze naar Jutland reden. Prachtige roman weer.

8
De nachtstemmer (Roman)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 4-9-2019

Maarten 't Hart lees ik altijd graag. Ook nu weer eigenlijk. De Groningse orgelstemmer Gabriël Pottjewijd krijgt de opdracht een orgel te stemmen in een klein en bekrompen deel van een buitenwijk van Rotterdam. Dat gebeurt niet zonder humor en zelfspot, die ik altijd kan waarderen. Het werk van Gabriël krijgt thrillerachtige proporties, maar uiteindelijk loopt het toch min of meer goed af. Leuk om te lezen. 

 

8
Alles is ok (Autobiografie)
Geschreven door Ivo Victoria, gelezen op 1-9-2019

Een zeer lezenswaardige roman over mevrouw Stevens, geënt op het verhaal van zijn moeder. Ze zegt vaak dat alles oké is. Dementerend en wel zit ze in een verzorgingstehuis of thuis, dat weet ik niet meer. Ze was een dappere vrouw, godsdienstlerares en ging in oppositie tegen de directeur van de school waar ze les gaf. Prachtige beschrijvingen, absurde zaken soms, continue misverstanden. Hij schrijft bijvoorbeeld: 'Ze plant haar kromme wijsvinger ferm in het papier maar geen woord dat op zijn plaats blijft staan, geen zin die zich vanavond laat temmen'. Uit een recensie in Trouw: 'Zo gaat dit boek in feite over drie personages, de oude moeder van de schrijver, de gereconstrueerde jonge moeder en de schrijver zelf, en is het in zekere zin ook een roman over het biografisch schrijven. Wat vertel je en wat laat je achterwege, waar grijp je in, waar fantaseer je?' Het boek kan de vergelijking met Hersenschimmen heus wel aan.