Resultaat 131 tot 140 van in totaal 4290 gevonden boeken.

8
Bloembad van zee (Roman)
Geschreven door Isabel Allende, gelezen op 12-2-2020

Victor en Roser zijn op de vlucht voor de situatie na 1939, toen Franco de Spaanse Burgeroorlog had 'gewonnen'. Ze komen in Frankrijk terecht, met het kind van Roser en de gesneuvelde broer van Victor. Ze weten met behulp van Pablo Neruda een plek te krijgen op de Winnipeg, en reizen naar Chili. Daar speelt nog een geschiedenis, namelijk die van een zeer rijke, conservatieve familie die nogal moeite heeft met hun zoon Felipe, een linkse 'flierefluiter'. Uiteraard komen deze twee lijnen bij elkaar, laat dat maar aan Isabel Allende over. Ook in Chili daar gaat het mis uiteindelijk: Allende wordt verdreven en Victor en Roser zijn opnieuw op de vlucht, nu naar Venezuela. Als Franco sterft in 1975 staan ze voor de keuze: terug naar Spanje? Uit een recensie in de Volkskrant: 'De oorlog in Spanje, de vluchtelingenhel in Frankrijk, de worteling in Chili: het is alles bij elkaar al meer dan genoeg voor een volle roman waarin Allende met meesterhand de grote verhalen van de geschiedenis verknoopt met de kleine verhalen van mensen die maar moeten zien hoe ze iets van hun leven maken.' De geschiedenis verbonden met persoonlijke verhalen, prachtig!

7
Niemandslandnacht (Gedichten)
Geschreven door Annemarie Estor, gelezen op 5-2-2020

Een crime-poem, zo luidt de ondertitel. Het is een min of meer episch gedicht. Van de achterflap: De stad Orb-e-Grout is in tweeën gesneden. Niemand mag van Orb naar Grout of omgekeerd. En niets is er wat het lijkt. Op een dag ontdekt hoofdpersoon Pili dat er een complot bestaat.

Jeroen Dera hield tijdens de Curus Recente Nederlandse en Vlaamse literatuur in Nijmegen een prachtige uiteenzetting over dit gedicht/verhaal. Zodanig dat ik het nogmaals las en nu met nog meer aandacht. Met name de wetenschapskritiek sprak me aan: techniek gijzelt de mensheid, de wetenschap is 'ontheiligd'. Heel mooi!

7
De lessen van meneer Picquier (Roman)
Geschreven door Marc Roger, gelezen op 30-1-2020

Grégoire is een jongen die zijn school niet heeft afgemaakt en als keukenhulpje in een verzorgingstehuis gaat werken. Daar ontmoet hij meneer Picquier, een oude man, die 3000 boeken heeeft meegenomen naar het rusthuis, maar hij kan niet meer lezen. Hij zorgt ervoor dat Grégoire hem gaat voorlezen, geeft hem lessen in het voorlezen maar ook in de literatuur. Mooi verhaal, over de vriendschap tussen een oude man en een jongen, die zo allerlei levenslessen krijgt. De relatie van hem met een verpleegster vind ik wat minder relevant voor het boek, het gaat toch vooral over vriendschap tussen mensen uit twee geheel verschillende werelden.Toch draagt deze 'liefde' wel bij aan de leesbaarheid voor sommigen. 

8
Nieuwjaar (Roman)
Geschreven door Juli Zeh, gelezen op 28-1-2020

Als Henning en Luna op Lanzarote op vakantie zijn, wil Henning een fietstocht maken. Dat doet hij ook - de uitputting nabij - en dan krijgt hij het gevoel dat hij er eerder is geweest. Het heeft grote gevolgen voor Henning, maar ook voor zijn omgeving. Prachtig boek, met gevoel voor dramatiek geschreven, spannend eigenlijk zelfs, maar met groot psychologisch inzicht. Zeer de moeite waard.

8
Op de klippen (Roman)
Geschreven door Jane Gardam, gelezen op 27-1-2020

Margaret is het dochtertje van een godsvruchtig echtpaar. Als ze een broertje krijgt, wordt ze veel alleen gelaten, totdat Lydia, een wulpse jonge vrouw op haar gaat passen. Ze gaan samen naar het strand en naar een bos. Margaret ziet een groot huis op een landgoed. Ze ontmoet daar een oude zieke dame en een vreemde schilder. Totdat de godsvruchtige vader zich vergrijpt aan Lydia en Margarets moeder dat ziet ... dan loopt alles op de klippen. Mooie roman uit 1978, kennelijk nu pas vertaald door het succes van de andere boeken van Jane Gardam. 

7
Hannelore (Biografie)
Geschreven door Frank Krake, gelezen op 22-1-2020

Het meisje uit de sekte, is de ondertitel van dit boek. Door Frank Krake zijn de herinneringen van Hannelore, slachtoffer tegen wil en dank van Sipke Vrieswijk en zijn hulp Aagje. Voor een groot deel speelt het verhaal zich af in een oud klooster in Kerkdriel. Het is akelig om te lezen. Ze heeft zich eraan ontworsteld, ten koste van heel veel. Ze was niet de enige trouwens. Het is een vorm van gluren, maar soms moet dat. 

6
Zonder liefde (Roman)
Geschreven door Stefan Brijs, gelezen op 5-12-2019

Paul en Avan komen elkaar tegen, terwijl het ze niet echt goed gaat. Paul is net gescheiden en Ava heeft haar vriend verlaten. Ze worden vrienden, zoekend naar de liefde, maar of dat lukt allemaal, dat is en blijft de vraag. Het is niet de beste roman van Brijs helaas ... 

9
Het gewicht van de woorden (Roman)
Geschreven door Pascal Mercier, gelezen op 5-12-2019

Simon Leyland hoort dat hij een ernstige en terminale ziekte heeft, met nog maar weinig tijd te leven. Hij verkoopt zijn uitgeverij en vertrekt naar Londen. Daar is hij volwassen geworden, vertaler geworden, getrouwd en twee kinderen gekregen. Bovendien heeft hij er een huis geërfd van een oom. Hij schreef de afgelopen tien jaar brieven aan zijn overleden vrouw, die hij herleest. Prachtige zaken over woorden, over taal in het algemeen, zo mooi beschreven dat je erin blijft lezen. Achteraf blijkt hij minder ziek dan hij dacht ... en maakt hij een loutering door, die zijn weerga niet kent. Echt een mooi boek, net als zijn 'Nachttrein naar Lissabon' was. 

8
De wonderen van de heilbot (Dagboeken)
Geschreven door Oek de Jong, gelezen op 28-11-2019

Dagboek 1997 - 2002. Kortom de tijd waarin hij Hokwerda's Kind schreef. Boeiend om die zoektoch mee te lezen, de strijd die het kost om zoiets te schrijven te zien. En hoe de gedachten en thema's en motieven zich aan hem opdringen. Je gaat mee door diepe dalen, maar je merkt ook hoe hoog de toppen zijn als het schrijven lukt.

Ter gelegenheid van Zwarte Schuur weer herlezen en opnieuw boeiend genoeg!

8
Opnieuw Olive (Roman)
Geschreven door Elizabeth Strout, gelezen op 14-11-2019

Eigenlijk het vervolg op 'Olive Kitteridge' uit 2008. Prachtige botte vrouw is ze, maar helemaal terug. Wat ouder geworden, getrouwd met haar tweede man. Ze moet de verhouding met haar zoon herstellen, veel verdriet en eenzaamheid kennen. Maar ondertussen luistert ze goed naar de andere inwoners van Crosby, Maine. Zeer de moeite waard, ook als je Olive Kitteridge niet hebt gelezen.