Resultaat 121 tot 130 van in totaal 4290 gevonden boeken.

7
Liefde, als dat het is (Roman)
Geschreven door Marijke Schermer, gelezen op 15-3-2020

Roman over de liefde, in alle schakeringen. Je wordt meegesleept of je wilt of niet en blijft zoeken naar wat het is en hoe het moet. Op de achterflap: 'Liefde, als dat het is' gaat over vele versies van de liefde: puberromantiek, vriendschap, lichamelijke lust, tot-de-dood-ons-scheidt en de intensiteit van het moment. Een modern verhaal over een eeuwig onderwerp.' Genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2020. 

7
Mijn vaders hand (Autobiografie)
Geschreven door Bart Chabot, gelezen op 14-3-2020

Best meeslepend, dit verhaal van en over Bart Chabot en zijn vader. Mooie herinneringen, naast hele kwalijke. Ongelooflijk dat hij er nog zo uit is gekomen, uit deze omgeving, die niet bepaald liefdevol genoemd kan worden. Hij ligt in het ziekenhuis als hij dit schrijft, min of meer noodgedwongen. Ik las nooit eerder iets van hem, wel zag ik hem natuurlijk op tv. Zijn schrijfwijze is helder, niets ontziend, met humor beschrijft hij zijn getroebleerde leven. Van Frans geleend.

 

7
Generaal zonder macht (Essays)
Geschreven door zcan Akyol, gelezen op 9-3-2020

Eigenlijk wel een leuk boekenweekessay van deze bekende figuur (EUS), het polemiseert in ieder geval. Uit de Volkskrant: '... onverlet dat Generaal zonder leger een vlot pleidooi is voor eigenzinnigheid, van een hedendaags auteur die er niet op uit is in de smaak te vallen bij de zelfgenoegzame grachtengordel, alwaar het elke dag oergezellig Boekenbal is'. Even lezen!

8
Leon en Juliette (Novelle)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 8-3-2020

Het verhaal van Leon Herckenrath (1800-1861) en zijn zwarte vrouw Juliette (1809-1856), hun liefde, hun grote gezin en het feit dat hij zijn vrouw als slavin had leren kennen (in Charleston, VS). Dat alles tegen de achtergrond van de politieke strijd in de VS, de burgeroorlog, de afschaffing van de slavernij. Boeiend opgezet dit boekenweekgeschenk, het eerste dat min of meer non-fictie bevat. Ze gaat er vast een langer en diepgravender boek over schrijven. 

8
Lichter dan ik (Roman)
Geschreven door Dido Michielsen, gelezen op 5-3-2020

Isah (het verhaal speelt zich af op Java, rond 1850) is een njai geworden. Ze werd huishoudster en minnares van een Hollandse officier en baart twee dochters. Als hij ze verlaat om in Nederland een 'witte' vrouw te halen, raakt ze ook haar kinderen kwijt aan een bevriend echtpaar, waar ze in een soort van voorspoed kunnen opgroeien. Een aangrijpend verhaal, gebaseerd op het leven van de betovergrootmoeder van Dido Michielsen. Misschien daardoor ook meer doorleefd dan het boek van Susan Smit? Zou kunnen. Het geeft in ieder geval goed weer hoe zwaar de Nederlandse overheersing destijds was in Indië. Wel goed om beide boeken (van Susan Smit, Tropenbruid) en dit vlak na elkaar te lezen. (De Volkskrant geeft er nog eentje, maar dat boek heeft zulke slechte recensies dat ik die maar heb laten liggen.)

7
Tropenbruid (Roman)
Geschreven door Susan Smit, gelezen op 2-3-2020

Een goed verhaal, mooie plot, maar niet echt doorvoeld, logischerwijs. Wees Anna droomt van een bijzonder leven en reageert op een advertentie van een ambtenaar in Nederlands-Indië die een echtgenote zoekt. Haar huwelijk met deze Willem wordt niet wat zij ervan verwacht had. Susan Smit gooit er een vleugje romantiek doorheen, wat makkelijker wegleest. Wel laat ze zien hoe ook de 'witte' vrouwen de dupe zijn van dit merkwaardige patriarchaat. Maar eigenlijk is het niet genoeg, al leest het heel handig weg.

7
De langste adem (Autobiografie)
Geschreven door Arielle Veerman, gelezen op 1-3-2020

Een leven met Joost Zwagerman, dat is de ondertitel van dit boek. Waarin - ondanks piëteit genoeg - een andere kijk op Zwagerman wordt gegeven. Hij is ten onder gegaan zo lijkt het aan een enorme behoefte aan waardering, vooral openbaar. Ze beschrijft haar leven met Zwagerman, de vechtscheiding die na twintig jaar huwelijk volgde, haar pogingen aanvankelijk om alles goed te houden. Maar 'Roem leek een steeds grotere plek in zijn bestaan te krijgen', zo schrijft ze. Ze schrijft overigens goed, deze ex van Joost Zwagerman, Arielle Veerman. 

5
Een ander leven (Roman)
Geschreven door Julien Sandrel, gelezen op 26-2-2020

Romane wordt door een familievriendin aangesproken omdat ze is gezien in Marseille ... waar ze nog nooit is geweest. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat ze een tweelingzus heeft. Het is een onderhoudend verhaal, waar je al van verre kunt zien aankomen waar het op uit zal draaien. Maar ach, altijd leuk, zo'n boek tussendoor. 

 

8
De wintertuin (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Jan Konst, gelezen op 22-2-2020

Ondertitel: Een Duitse familie in de lange twintigste eeuw. Een familie-epos van Hilde Grunewald die de twintigste eeuw meemaakte: ze werd bijna honderd jaar oud. Haar lot en dat van haar ouders, kinderen en kleinkinderen, weerspiegelt de Duitse geschiedenis. Geboren in de keizertijd, gevormd door WO1, de Weimarrepubliek, de nazidictatuur, WO2, DDR-periode en de val van de Muur. Alles maakte ze mee. Uit een recensie op bol.com: 'Prachtig verhaal over 100 jaar familiegeschiedenis. Omdat ik zelf uit Duitsland en de vroegere DDR kom ervaar ik het boek als een stuk van mijn eigen leven. (...) Niet een keer heb ik moeten zeggen hier klopt iets niet.'

7
Cliffrock Castle (Dagboeken)
Geschreven door Josephine Rombouts, gelezen op 15-2-2020

Ondertitel: Werken op een kasteel in Schotland. Zeer onderhoudend verhaal over de Nederlandse Josephine Rombouts, die met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen. Zonder ervaring biedt ze zich aan als huishoudster op een kasteel. Temidden van de Britse elite en Engelse landeigenaren probeert ze overeind te blijven. Een soort Downtown Abbey maar dan nu. Dat het nog bestaat! Lekker leesvoer!