Resultaat 1 tot 10 van in totaal 4290 gevonden boeken.

7
Sloop (Roman)
Geschreven door Anna Enquist, gelezen op 25-12-2021

Het is een mix tussen zwanger willen worden en dat eigenlijk niet aan kunnen en componeren. Het begin vond ik nogal saai en naar het einde toe pakte het me toch. Met grote stappen gaat ze door het verhaal van Alice, de componist, getrouwd met Mark, een jurist. In het verleden heeft ze een verhouding gehad met een docent van het conservatorium. Ze is een goede componist en heeft veel te danken aan Haydn, die ze enerzijds probeert na te volgen, anderszijds juist niet. Uiteindelijk komt alles - zo lijkt het althans - op zijn pootjes terecht. Opvallend vind ik de manier van schrijven: soms gaat het wel erg snel en in telegramstijl bijna. Dat lijkt me niet echt iets voor Enquist.

6
De dood in Taormina (Roman)
Geschreven door Arnon Grunberg, gelezen op 19-12-2021

Waarschijnlijk heb ik dit te snel gelzen, het nieuwe boek van Grunberg. Het gaat over Zelda, een meisje, dat haar moeder 'verliest' op jonge leeftijd (ze vertrekt naar Canada naar haar vriendin) en haar vader belooft dat ze zal blijven leven. Het begin is nogal logisch en invoelbaar, maar verderop krijgt Zelda steeds keer ambivalente trekjes. Ze wordt een soort van lokeend, voor een jeugdbende, en later wordt ze min of meer verliefd op Jona, een oudere man en een acteur. Maar al gauw voelt ze ook iets voor Per, een mooie jongen die zegt een scenario te schrijven. Bovendien heeft ze een voetballer als minnaar. Het gaat over acteren, over verdwijnen, maar vooral over de dood. Grunberg leest heel makkelijk en je hebt de neiging (ik althans) om het boek sneller te lezen dan goed voor je is ...

8
Toergenjev (Roman)
Geschreven door Iwan Toergenjef, gelezen op 18-12-2021

Prachtig, wat een vertaling ook, de romans van Toergenjev opnieuw vertaald door Froukje Slofstra. Roedin, Een adelsnest, Aan de vooravond, Vaders en zonen, Rook. Allemaal even mooi. Niet om in een keer te lezen, je moet ze een voor een lezen, en erover nadenken. Vaders en zonen had ik natuurlijk al eens gelezen, maar de andere zijn ook zeer de moeite waard. Hij schrijft zo toegankelijk en tegelijkertijd ingetogen. 

7
Vrij (Roman)
Geschreven door Lea Ypi, gelezen op 16-12-2021

De schrijfster is inmiddels hoogleraar politieke theorie in Australië en vertelt in dit boek over haar geschiedenis in Albanië. Een ongelooflijk inkijkje in de geschiedenis, maar dan heel dichtbij, door de persoonlijke benadering en het autobiografische element erin. Heel mooi. 

8
Levenshonger (Roman)
Geschreven door Marie Kessels, gelezen op 14-12-2021

Echt mooi, deze roman van Marie Kessels! Van de achterflap: 'Elzbieta is een twintiger die op zoek is naar haar plaats in de wereld. Ze is van het Poolse Poznañ naar Nederland gekomen en werkt voor een bedrijf in de vleesindustrie - tot ze wordt ontslagen.' Eigenlijk is het een dag die beschreven wordt, een dag waarin ze de taal leert, mensen ontmoet en uiteindelijk probeert ze uit te vissen waarom ze nu eigenlijk haar werk moest missen. 

8
Hoog en laag springen (Brieven)
Geschreven door Nicolien Mizee, gelezen op 12-12-2021

Vervolg van de faxenboeken, faxen aan Ger, deel 4 al weer en even mooi als altijd. Je loopt als het ware met haar mee en ze beschrijft minutieus, maar toch lichtvoetig wat ze allemaal meemaakt.  

8
Het verhaal van William (Roman)
Geschreven door Elizabeth Strout, gelezen op 8-12-2021

William is een 'ex' van Lucy Barton ('Ik heet Lucy Barton', zie andere boeken van Elizabeth Strout), hij vertelt zijn verhaal aan haar. Ze hebben altijd een goede band gehouden, twee dochters hebben ze ook. Lucy's huidige man is overleden, en William woont samen met Estelle, die hem verlaat. Het is een subtiel beschreven verhaal over William, die min of meer alleen moet zien te overleven. 

8
Fortuna's kinderen (Familiegeschiedenis)
Geschreven door Annejet van der Zijl, gelezen op 1-12-2021

Een Trans-Atlantische familiekroniek. Gesigneerd door de schrijfster zelf, heb ik dit boek pas net gelezen. Het is prachtig en je leest het echt in een adem uit. Gisteravond tot door enen zitten lezen, het boeit en de schrijfstijl is perfect voor mij. Eigenlijk is het een uitwerking en vermeerdering van het boekenweekgeschenk 'Leon en Juliette'. Zoals het op de achterkant staat, klopt het precies: 'Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.' 

7
Geen tijd te verliezen (Biografie)
Geschreven door Jolande Withuis, gelezen op 29-11-2021

Biografie van Jeanne Bieruma Oosting, die leefde van 1898 tot 1994. Ze was van ongelooflijk rijke ouders, had een broer en een zus, maar zij wilde schilderes worden en eigenlijk nooit trouwen. Dat deed ze ook niet, trouwen dus, maar wel schilderen. Uiteindelijk werd ze - zeer tegen de zin van met name haar vader - zelfstandig kunstenares en leefde voor de kunst. Het is wel een bijzondere vrouw geweest, lesbisch zoals het lijkt, vallend in liefde(s) voor een paar vrouwen. Het moet een liefdeloos gezin geweest zijn, zeer tot haar spijt. Broer Hans en zus Lot, vooral de laatste deed het in het leven 'goed'. Haar broer stierf vereenzaamd in een groot landhuis. Geld was geen probleem, vooral later niet, toen ze haar erfdeel kreeg. Met de dochters en kleindochters van haar zus had ze een goed contact. Een wonderbaarlijke familiegeschiedenis eigenlijk. 

8
Zonder ons is er geen muziek (Verhalen)
Geschreven door Lotte Dondorp, gelezen op 24-11-2021

Een mooie verhalenbundel. Meestal houd ik niet zo van verhalen, maar deze zijn subtiel en mooi genoeg. Echt iets om elke avond eentje te lezen en tot je door te laten dringen. 'Zonder ons is er geen muziek' is er zo een, een van de verhalen dus. Eenzaamheid troef, herkenbaar. Van Peter van Kerkhof gekregen. Een paar verhalen las ik in Spanje, dat gaf nog een extra dimensie. 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende