Gefilterd op genre 'Studieboek'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 98 gevonden boeken.

9
L De lezer van de 19e eeuw (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 13-11-2021

Over lezen in de 19e eeuw gaat dit boek. Het bijzondere is dat Marita Mathijsen de 'lezer' zelf aan het woord laat, door ingelaste dagboekfragmenten van een man, een vrouw en zelfs eenmalig een dochter te gebruiken. Natuurlijk heeft ze die zelf bedacht, maar het maakt een mooie indruk. Veel wist ik natuurlijk al, maar om alles nog eens bij elkaar te zien en gebruik te maken van de dagboekfragmenten, is het een heel leuk boek geworden. 

8

Denken met Carry van Bruggen. Boeiend en bij beetjes tot je te nemen, maar erg goed. Behalve een soort levensbeschrijving is het vooral het denkpatroon dat Barber van de Pol nagaat. Dat noopt tot bladzijde voor bladzijde rustig kijken en lezen. En meedenken dan. Mooi!

9
Revolusi (Studieboek)
Geschreven door David van Reybrouck, gelezen op 19-2-2021

Wat een fantastisch boek is dit. Heel minutieus heeft hij de geschiedenis van Indië/Indonesië opgetekend en met name de rol die Nederland erin speelde. De driedelige documentaire zag ik ook en hij heeft talloze mensen (die in de vijf en een half jaar dat hij bezig was met research en schrijven, bijna allemaal zijn overleden, zo oud waren ze) geïnterviewd, met ze gepraat over wat hen bezighield tijdens deze periode. Indrukwekkend. Je krijgt een hekel aan jezelf, want je wilt eigenlijk niet bij Nederland horen als je dit leest. Hoewel David van Reybrouck wel heel erg tegen de Nederlanders was, maar toch, ondanks dat ... Prachtig boek, niet om blij van te worden.

8
Leven op stand (Studieboek)
Geschreven door Ileen Montijn, gelezen op 27-8-2017

Herlezen, want nu gekocht en in 2007 van de bieb geleend: een informatief en interessant boek over gewoontes en gebruiken van 'mensen van stand' tussen 1890 en 1940. Allerlei wetenswaardigheden passeren de revue: bijvoorbeeld hoe huizen waren ingedeeld en ingericht, welke smaak men had in kleding, voedsel, amusement, hoe de dagen werden gevuld, met wie je wel en niet omging en hoe dat moest, dagindelingen, eten en drinken, visites, schaamte, personeel en allerlei andere weetjes. Zeer de moeite waard, ook om te zien welke elementen ervan zijn overgebleven. Maar vooral om te zien hoe het vroeger ging, eind 19e eeuw met name. Wel jammer eigenlijk - hoewel begrijpelijk - dat het ook in 'oude stijl' is gedrukt, dat maakt het lezen niet gemakkelijker. Het is ook te lezen via dbnl.org. 

Hier word je niet vrolijk van, al werken we er zelf aan mee ..., ondertitel: Over het levensbelang van privacy. 'Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging, de Belastingdienst zag hoe je er kwam, Apple hield bij hoelang je er bleef, Samsung hoorde wat je er zei en Google wist al dat je het van plan was'. Tja, van die dingen!

8
Oprecht gelogen (Studieboek)
Geschreven door Lut Missinne, gelezen op 5-2-2014

De ondertitel van dit boek van Lut Missinne (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Universiteit van Münster) luidt: Autobiografische romans en autofictie in de Nederlandse literatuur na 1985. Gisteravond was ik bij een lezing van haar, die ze buitengewoon professioneel en het publiek in haar ban houdend hield tijdens de Postacademische Opleiding Nederlandse en Vlaamse literatuur in Nijmegen (Radboud Universiteit). Ze sprak over de verschillen - zo die er al zijn - tussen autobiografisch schrijven, de autobiografie, de autobiografische roman en de autofictie. Er is volgens haar sprake van een 'autobiografisch pact', een soort overeenkomst waarin de auteur de dubbele identiteit (schrijver = verteller en verteller = personage) vooropstelt. Met talloze voorbeelden en in het bijzonder elementen uit de roman Sprakeloos van Tom Lanoye. Boeiend! 

7
Geen hond die ernaar kraait (Studieboek)
Geschreven door Friederike de Raat, gelezen op 13-1-2014

'Geen hond die ernaar kraait & andere onuitroeibare taalfouten' is bedoeld als een 'Slimme spoedcursus op zakformaat'. Althans dat staat op de voorkant van dit aardige boekje. Het is ook een vervolg op 'Hoe bereidt je een paard & andere onuitroeibare taalfouten' uit 2012. Maar het is niet alleen leuk, het bevat prima tips en oplossingen voor twijfelaars. Leuk is bijvoorbeeld het stukje over 'met vakantie of op vakantie', 'opnieuw of overnieuw' en 'in het algemeen of over het algemeen'. En als je dan eenmaal aan het lezen bent, dan houd je niet meer op. Een interessant cadeautje! 

7
Historiezucht (Studieboek)
Geschreven door Marita Mathijsen, gelezen op 2-1-2014

Een prachtig cadeau kreeg ik met Kerst! Historiezucht (Marita Mathijsen) is een heerlijk bladerboek, waarin je veel te weten komt over het ontstaan van de belangstelling voor geschiedenis, in de 19e eeuw. De ondertitel luidt dan ook: De obsessie met het verleden in de negentiende eeuw. Niet een boek om in één keer uit te lezen, wel een boek om telkens weer open te slaan. Met dank aan de gulle gever! 

Dit is een prachtig boek om elke keer weer in te kijken. Niet in een keer uitlezen natuurlijk, maar bladeren en teruglezen en opzoeken. Mooie stukken, opmerkelijke visies, echt de moeite waard!
7
Hoog geboren (Studieboek)
Geschreven door Ileen Montijn, gelezen op 3-4-2013
Ondertitel: 250 jaar adellijk leven in Nederland. Een heerlijk bladerboek waarin je allerlei wetenswaardigheden vindt over onze adellijke landgenoten. Veel herkenbaars en altijd weer interessant.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende