Gefilterd op genre 'Verhalen'.
Resultaat 1 tot 10 van in totaal 196 gevonden boeken.

8
Honorair kozak (Verhalen)
Geschreven door Tommy Wieringa, gelezen op 24-6-2018

Achterflap: 'Dit zijn de avonturen van een hotelburger en een onvermoeibare reiziger. Op de Oekraïense steppe wordt Tommy Wieringa tot honorair kozak geslagen, in Wenen vindt hij een illustere dubbelganger die naamloos door de geschiedenis werd toegedekt en in een woestijnklooster waant hij zich de valse bruid van Jezus. De reis voert langs muzen en minnaressen, gaat te paard, per schip en in gammele vliegtuigjes'. En wat meer zegt - voor mij althans - is dat je het gevoel hebt dat de schrijver naast je zit en voorleest uit deze prachtige verhalen. Mooi! 

7
De grote vakantie (Verhalen)
Geschreven door The Lau, gelezen op 7-10-2017

Deze verhalenbundel kwam uit in 2015, het jaar ook waarin de schrijver overleed. Hartverscheurende verhalen soms eigenlijk, altijd over het nemen van afscheid, maar elke keer anders. Op een of andere manier kan hij goed, afstandelijk en tegelijkertijd melancholiek schrijven. Ook over zijn eigen 'afscheid'. 

7
Honkvast (Verhalen)
Geschreven door Steffie van den Oord, gelezen op 11-7-2017

Van oude huizen, de mensen die blijven, staat er als ondertitel op de voorkant van dit boek. Het zijn korte gesprekken met mensen, oude mensen uiteraard, die wachtend op de dood in hun eigen huis willen blijven. Dat levert boeiende verhalen op, over het leven dat ze grotendeels achter zich hebben. Soms oorlogsverhalen, meestal familieverhalen, verdriet, liefde, maar ook en vooral historische verhalen over hoe 'het leven' eruit zag. Meestal zijn het mensen die vroeger arm waren, een enkeling heeft het heel ver geschopt, allemaal blijven ze enigszins hangen aan het verleden. Achterkant van het boek: 'Achter afbladderende raamkozijnen of ouderwetse gordijnen leven ze, door de jaren heen bijna vergroeid geraakt met het huis waar ze geboren en getogen zijn, of introuwden [...] Ze bewerken de koude grond of schrijven 's nachts gedichten. De dood is dichtbij maar ze zijn springlevend, en wat er ook gebeurt: ze zullen nooit vertrekken.' Mooie verhalen!

8
Niets is onmogelijk (Verhalen)
Geschreven door Elizabeth Strout, gelezen op 10-7-2017

Dit zou je kunnen lezen als een vervolg op My name is Lucy Barton dat ik eerder las. In dit boek komen namelijk degenen voor die ook in het vorige boek al pratend (roddelend?) tussen Lucy en haar moeder aan de orde kwamen: haar neef, haar vriendjes, haar familieleden, haar verleden. Maar het is nu enkele jaren later en in afzonderlijke verhalen, die met elkaar licht verbonden blijven door de schrijfster Lucy, die vroeger straatarm was, word je met je neus op allerlei onderliggende feiten gedrukt. Zo lees je hoe het eenieder vergaat, hoe ze in het leven staan, welke problemen ze tegen zijn gekomen en nog tegenkomen. Vooral ook over de meningen van mensen over elkaar. Het mooiste verhaal vind ik 'Zus', dat over Lucy zelf gaat, als ze haar broer en haar zus weer ontmoet. Je afkomst verloochent zich nooit, al lijkt het soms anders te zijn. Ook het laatste verhaal, over Abel (haar neef), die naar het theater teruggaat om de knuffel van zijn kleindochter op te halen, is prachtig. Niemand is gelukkig, maar niets is onmogelijk, zo blijkt. 

8
Rivieren (Verhalen)
Geschreven door Martin Michael Driessen, gelezen op 9-1-2017

Drie novellen telt dit boek en de drie vertonen enige samenhang: water. Het eerste verhaal (Fleuve Sauvage) gaat over een toneelspeler (die graag Macbeth zou willen spelen) met een enorm drankprobleem. Hij meent daar vanaf te komen door de kano van zijn zoon te lenen en daarmee in de Ardennen een rivier af te zakken, wat hem niet echt lukt. Sterker nog: echt niet lukt. Het tweede verhaal (De reis naar de maan) gaat over een rijke jongeman (Julius) en een arme vlotter (Konrad) die uiteindelijk samen de Rijn afvaren op een vlot. De op de achtergrond spelende ontwikkelingen maken het verhaal alleen maar sterker. Het laatste verhaal (Pierre en Adèle) gaat over de tijdloze strijd tussen twee families (een katholieke en een protestantse) om hun land, dat doorsneden wordt door een rivier, die de grond steeds verlegt. Ze roepen de hulp in van Salomon, de (joodse) notaris, die er zijn levenswerk van maakt voor een oplossing te zorgen. Die komt er wel en niet. Het motto zegt genoeg: Er wird rein durch Feuer, Wasser, Luft und Erden. Het zijn prachtige verhalen, die recht doen aan de titel en waarin de schrijver nauwelijks waarneembaar is. Hij is in staat de verhalen in je geheugen te prenten, de zinnen zijn beeldend en mooi, de tijdloosheid is wonderschoon. Het boek heeft de ECI-literatuurprijs en de lezersprijs van 2016 gewonnen. 

6
Hindergroen (Verhalen)
Geschreven door Martine Bijl, gelezen op 18-10-2016

Een buitengewoon aardig 'niemendalletje', deze korte berichtjes van Martine Bijl. Het zijn veertig kleine hoofdstukjes, waarin ze rustig en bekwaam, soms ironisch en altijd onderkoeld vertelt over haar jeugd, haar ouders (met name haar afstandelijke vader) maar ook over haar enthousiasme voor tuinieren - hindergroen = onkruid - en haar gevoelens voor Berend (Boudewijn), haar man. Haar hersenbloeding komt zijdelings aan de orde, in de inleiding en aan het eind. Dat ze teksten en liedjes kan schrijven, was natuurlijk bekend, deze verhalen samen zijn de moeite van het lezen waard.

7
De moeder van Ikabod (Verhalen)
Geschreven door Maarten 't Hart, gelezen op 8-7-2016

Dit is een verhalenbundel, die veel herkenbaars biedt, maar weer veel leesplezier oplevert. De thema's die in de verhalen voorkomen, zijn bijna allemaal al bekend en toch weet Maarten 't Hart je op een aangename manier bezig te houden. Wat vooral opvalt is zijn eigen (gespeelde?) naïviteit, zeg maar zijn manier om zichzelf als hulpeloos voor te stellen. Die komt in veel verhalen terug. Tegelijkertijd lees je daarachter dat hij er ook een zeker behagen in schept dat zo te doen en dat levert weer hele aardige verhalen op. Je stuit natuurlijk op zijn gereformeerde jeugd, zijn muzikale kennis, zijn liefde voor de natuur en zijn tuin, zijn grafdelvende vader, zijn hopeloze en plotseling hem bijna overvallende amoureuze gevoelens voor vrouwen (de vrouwelijke dominee die haar toga uittrekt!) en ga maar door. Kortom, ontspannend en met een licht melancholische ondertoon, mooi! 

5
Een Parijse affaire (Verhalen)
Geschreven door Tatiana de Rosnay, gelezen op 19-7-2015

Eerlijk gezegd: je kunt dit boekje net zo goed niet lezen, want het stelt werkelijk helemaal niets voor. Kennelijk een snel geschreven, geld verdienend boekje tussendoor. Op de achterflap staat dat het een 'intense beschrijving (is) van de vele aspecten van overspel, waarin humor samengaat met mededogen en verborgenheid met verlangen.' Nou niet dus. Haar naam was Sarah, dat vond ik wel de moeite waard, maar dit boekje, nee laat dat maar liggen. 

7
Wapenbroeders (Verhalen)
Geschreven door A.L. Snijders, gelezen op 20-3-2014

Deze bundel zeer korte verhalen (zkv's) van A.L. Snijders laat zich moeilijk samenvatten. Het zijn alle zkv's uit 2012, inclusief de nodige citaten, want daar bedient Snijders zich rijkelijk van. Als je eraan begint, valt het wat tegen, kom je verder, dan spreken ze je (lees: mij) toch zeer aan. De illustraties van Roland Sips zijn ook de moeite waard trouwens. Maar sommige verhalen blijven echt hangen, zoals bijvoorbeeld '05.08 Het verleden' over een motorrijder die bij hem langskomt en hem een foto laat zien. Het gaat om de hond op de foto, die in 1991 (want zo oud is die foto) door Snijders is 'geadopteerd' omdat de eigenaar, een timmerman, in scheiding lag. Hij overtuigde Snijders dat deze de hond moest accepteren, door te zeggen dat het dier anders een spuitje zou krijgen. 'Nu, eenentwintig jaar later, vraag ik aan zijn baas of hij dat werkelijk meende, van dat spuitje. Hij lacht en zegt dat hij vermoedde dat ik een sentimentele man was, bij wie zo'n verkapt dreigement wel zou werken. Een goed antwoord, ik houd er wel van als een timmerman mensenkennis heeft.' Op de achterflap staat nog: 'Mijn affiniteit met het zkv wordt bepaald door mijn angst voor de anakoloet.' Zijn stijl is er dan ook een van korte zinnen, zonder ingewikkelde bijzinnen en lastige voegwoorden. Mooi!

8
Voor jou (Verhalen)
Geschreven door K. Schippers, gelezen op 31-1-2014

De verhalen in dit werk van K. Schippers zijn wisselend van aard, maar praktisch allemaal bijzonder genoeg. De grote lijn is te vinden in het afscheid dat hij neemt van zijn twee vrienden, Bernlef en Brands, die beiden stierven in 2012. In veel verhalen komen ze terug en dat zijn mooie portretjes. De mooiste verhalen vind ik echter 'Verhuisd' (over een min of meer verliefd klein meisje dat naar een nieuwbouwwijk verhuist en haar vriendje moet achterlaten), 'Over bosgeluiden' (een heel kort verhaal over regen in een bos) en vooral 'Brief uit het verleden' (waarin de schrijver een brief leest, die hij zichzelf heel lang geleden heeft gestuurd en waarin allerlei herinneringen, ogenschijnlijk kleine observaties, worden getoond). 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende